Social

Emil Boc: „Solicit de urgenţă Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, solicită Guvernului să deblocheze, de urgenţă, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, pentru că numai Executivul „poate să o facă în acest moment”.

Emil Boc a declarat, vineri, presei, că primăriile din ţară sunt paralizate, blocate, iar cetăţenii sunt nervoşi din cauza acestei situaţii.
„Solicit de urgenţă Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor (parcate neregulamentar - n.r.), pentru că numai Guvernul poate să o facă în acest moment. Guvernul fie emite regulamentul de ridicare a maşinilor, aşa cum s-a angajat prin Ordonanţă de Urgenţă, fie modifică această ordonanţă şi spune că autorităţile locale pot emite ele regulamentele de ridicare a maşinilor. Până când Guvernul nu ia una dintre cele două soluţii, noi, practic, suntem paralizaţi, blocaţi, cetăţenii nervoşi, iar primăriile fără mijloace de a interveni acolo unde există abuzuri şi sunt parcate maşini neregulamentar, pe treceri de pietoni sau blochează linia de tramvai”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, cetăţenii cer Primăriei Cluj-Napoca să rezolve problema, fără să ştie că problema este de competenţa Guvernului.
„Noi ne uităm la Guvern, iar Guvernul se uită la stele, din nefericire”, a subliniat primarul Clujului.


Emil Boc a menţionat că, la Cluj-Napoca, ridicarea maşinilor a fost făcută de o regie a municipalităţii, RADJ, nefiind înregistrate abuzuri, dar această activitate a fost blocată în urma deciziei ICCJ din 25 mai.
„Comunicarea ICCJ are efecte pentru noi, pentru că această decizie constată faptul că primăriile nu au dreptul de a ridica maşini în baza regulamentelor locale, numai dacă ar exista un regulament emis de Guvern. Dacă noi am ridica maşini, oricine ne-ar da în judecată ar câştiga de pe scaun şi am fi obligaţi să plătim şi despăgubiri. De peste zece zile, clujenii au nervii întinşi la maxim, iar telefoanele Primăriei se înroşesc de situaţiile în care nu se mai pot ridica maşini”, a mai spus Boc.

Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens, doar Guvernul putând să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale, a stabilit, în 25 mai, ICCJ.

abonare newsletter