Social

Românii, printre victimele traficului de persoane la nivel internaţional

Pentru a semnala traficul de persoane care a luat amploare în ultimii ani, două asociaţii au organizat un eveniment în cadrul căruia le-au prezentat tinerilor un film documentar despre experienţele sclavilor moderni.

sursa foto: pixshark.com sursa foto: pixshark.com

Din România provin cei mai mulţi copii, bărbaţi şi femei care sunt traficaţi în Europa, susţine asociaţia Tineretul Român Unit – ASTRU Cluj şi asociaţia eLiberare din Bucureşti, cele care au organizat evenimentul.

Scopul vizionării filmului documentar a fost acela de a creşte gradul de conştientizare în rândul tinerilor care sunt expuşi anumitor riscuri în faţa traficanţilor de persoane.


„Acest eveniment este adresat, în special, tinerilor pentru că ei sunt principalii vizaţi de exploatatori având în vedere că vârsta cea mai des întâlnită în cadrul victimelor traficului de persoane este de 17 ani, iar noi credem că ei au şi puterea să schimbe ceva, vrem să se simtă împuterniciţi şi să aibă resursele necesare pentru a face ceva în comunitatea lor”, a declarat managerul Asociaţiei eLiberare, Ioana Sândescu.

Filmul documentar „Nefarious: Negustorul de suflete” abordează o temă referitoare la traficul de persoane şi industria sclaviei sexuale, fiind inspirat din fapte reale. Acesta a fost filmat în 30 de oraşe diferite din 19 ţări şi expune printr-o modalitate onestă condiţia umană de sclav sexual. Interviurile persoanelor implicate subliniază drama celor care ajung să fie victimele traficului de persoane.


„Documentarul este un studiu global asupra problemei traficului de persoane şi explorează situaţia pe patru continente. Vorbeşte despre diversele forme ale traficului de persoane, exploatarea sexuală, atinge oarecum şi ideea pe muncă forţată şi, apoi, prezintă nişte poveşti specifice ale unor supravieţuitori, cât şi a unor eroi cum ne place nouă să îi numim, care fac ceva în legătură cu asta şi salvează vieţi”, a mai spus Ioana Sândescu.

Evenimentul a avut loc marţi, 5 mai, în aula „Card. Iuliu Hossu” din cadrul Catedralei  din Piaţa Cipariu.


Filmul american a avut un success aparte, iar dintre cele peste 21 de premii câştigate la nivel internaţional, s-a remarcat la categoria Cel Mai Bun Film Documentar şi Cel Mai Bun Scenariu.

Articol scris de Cristina Chiş, Studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, Anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter