Social

Hoții de brazi au rămas fără marfă. Peste 300 de pomi de Crăciun au fost confiscați de polițiștii clujeni

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj au intensificat acţiunile de control pentru prevenirea şi sancţionarea tăierilor ilegale de lemne, în special brazi, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Totodată, acţiunile desfăşurate pe raza întregului judeţ au vizat şi transporturile ilegale de lemne şi de pomi de Crăciun.

Astfel, peste 300 de brazi şi material lemnos în valoare de apoximativ 15.000 lei au fost confiscaţi de poliţiştii clujeni, în doar două zile. Patru bărbaţi sunt cercetaţi pentru furt şi tăiere fără drept de arbori, iar alţi 13 au fost amendaţi pentru transport ilegal de lemn.

„Poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au confiscat, de pe raza localităţilor Călăţele şi Poiana Horii, circa 120 de brazi, în valoare de peste 3.500 lei, deţinuţi şi comercializaţi fără îndeplinirea condiţiilor legale şi circa 30 de metri cubi de material lemnos, de esenţă răşinoase, în valoare de circa 8.000 lei. În urma controalelor efectuate, au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 9.000 lei” au declarat reprezentanții IPJ Cluj.


Ei au prins în flagrant patru bărbaţi care tăiau ilegal brazi. Faţă de cei patru, cu vârste cuprinse între 16 şi 62 de ani, se efectuează acum cercetări pentru comiterea infracţiunilor de furt şi tăiere fără drept de arbori.

În ceea ce privește transportul ilegal de brazi, polițiștii clujeni au oprit în trafic, în localitățile Florești și Gilău, trei conducători auto care transportau brazi nemarcaţi şi fără acte de provenienţă. Aceştia au fost amendați iar cei aproximativ 40 de brazi pe care îi transportau au fost confiscaţi şi predaţi ocolului silvic.


De asemenea, poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie au identificat în trafic, pe Calea Floreşti din Cluj-Napoca, doi bărbaţi din judeţul Alba care transportau peste 160 de brazi, fără documente de provenienţă. Aceştia au fost sancţionaţi contravenţional, iar marfa le-a fost confiscată.

Tot în urma unui control în trafic, poliţiştii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Câmpia Turzii au depistat pe DJ107N, în comuna Băişoara, un autovehicul cu care se transportau circa 10 metri cubi de lemn, de esenţă răşinoasă, fără documente de transport. Conducătorul auto a fost amendat iar lemnele, în valoare de peste 6.000 lei, au fost confiscate.


Poliţiştii clujeni continuă acțiunile de prevenire a faptelor care aduc atingere fondului forestier. Totodată, vor fi intensificate controalele pe linia comercializării materialului lemnos, dat fiind faptul că din data de 15 decembrie este permisă vânzarea pomilor de Crăciun în locuri amenajate pe raza judeţului şi în pieţe.

De asemenea, poliţiştii continuă verificarea vehiculelor semnalate ca transportând lemn prin intermediul „Radarului pădurii”.

abonare newsletter