Social

Dumitru Prunariu a primit titlul „Doctor Honoris Causa” al UBB

Singurul român care a ajuns până acum în spațiu, Dumitru Prunariu, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai. Evenimentul a avut loc miercuri, 26 noiembrie, în sala Aula Magna a universității.

Ca urmare a propunerii decanului  Facultății de Știință și Inginerie a Mediului, Alexandru Ozunu, universitatea Babeș- Bolyai a acordat astăzi primului astronaut român, Dumitru Prunariu, titlul onorifc „Doctor Honoris Causa” .

 Titlul i-a fost acordat astronautului român pentru implicarea în  multiple organizaţii naţionale şi internaţionale,  pentru activitatea ştiinţifică şi managerială în domeniul tehnologiei spațiale și aeronautice, dar și pentru promovarea la nivel mondial a utilizării pașnice a spațiului cosmic. Dorin Prunariu se află între cei aproximativ 550 de oameni din lume care au zburat în spațiu, situându-se, potrivit statisticilor, pe poziția cu numărul 103, într-o ordine cronologică.


„Dumitru Prunariu s-a prezentat mereu în lume cu discreție și bunăvoință, știind să fie excelent în variate ipostaze, de la cea de investigator pe tărâmul științei, până la aceea de dascăl, și de la aceea de popularizator al tainelor universului, până la aceea de ambasador, șef de misiune a României peste hotare„ a delclarat rectorul UBB, Ioan Aurel-Pop, prezent la ceremonie.

Ulterior ceremoniei de investitură, Dumitru Prunariu a susținut o prelegere despre perspectivele contemporane ale astronauticii.


În data de 14 mai 1981, inginerul aeronautic Dumitru Dorin Prunariu devenea primul -și deocamdată, singurul- român care a zburat vreodată în cosmos. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu șapte zile, 20 de ore și 42 de minute. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române,ambasador al Românieiîn Federația Rusă, președinte al Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU.  În prezent are gradul de general-maior în rezervă. 

abonare newsletter