Social

A început distribuirea CARDURILOR de SĂNĂTATE în Cluj. Află TOTUL despre această acțiune

Până în 6 noiembrie, toate cardurile naționale de sănătate vor fi distribuite în județul Cluj. Luna octombrie, va fi perioada de vârf a acestei acțiuni.

Card de sanatate Card de sanatate

453.823 de carduri de sănătate vor fi distribuite în județul Cluj, tuturor asiguraților cu vârsta peste 18 ani. Cardurile ajung la beneficiari prin intermediul Poștei Române. Poștașul se prezintă la domiciliul asiguratului și îi înmânează acestuia, pe baza unui act de identitate și a semnăturii, plicul care conține cardul. Dacă asiguratul nu este găsit acasă, poștașul îi lasă acestuia, în cutia poștală, un aviz prin care este înștiințat cu mențiunea “card de sănătate”. Pe aviz este scris și numărul de telefon al operatorului poștal, astfel încât asiguratul să îl poată suna și să stabilească o altă dată când poate fi găsit acasă. Poștașul este obligat să se prezinte de minim două ori, dovedite prin aviz, la domiciliul asiguratului pentru a-i preda cardul de sănătate. Dacă asiguratul nu a fost găsit acasă, plicul cu cardul este ținut la Poștă timp de zece zile.

10.000 de carduri pe zi sunt distribuite în Cluj

Ovidiu Săcară, directorul Poștei Române Cluj a subliniat că poștașii din Cluj-Napoca și celelalte orașe din județ vor avea program în intervalul orar 10.00 – 18.00 pentru a-i găsi acasă pe cât mai mulți dintre asigurați. De asemenea, sâmbăta vor avea program între orele 8.00 – 16.00.


Până acum, Poșta din Cluj a primit 132.000 de carduri, din care 75.000 sunt la poștași, jumătate din cele care au ajuns la poștași fiind distribuite deja. Pe zi, sunt distribuite între 10.000 – 15.000 de carduri.

Cei care au domicilul stabil la o anumită adresă, dar fizic ei locuiesc în altă pare, ei pot primi cardul la adresa unde locuiesc efectiv. În acest sens, există o cerere postată pe site-ul CAS Cluj prin care asiguratul solicită să îi fie trimis cardul la adresa unde locuiește.


Potrivit conducerii CAS Cluj, asigurații trebuie să știe că aceste carduri sunt sortate pe medici de familie, de aceea este posibil ca cei care au domicilii apropiate să primească cardul la date diferite dacă sunt înscriși la medici de familie diferiți.

Dacă asiguratul este plecat din țară, Poșta va găsi o modalitate să îi anunțe că acel card este în așteptare.


De anul viitor, servicii gratis, doar pe bază de card

Conducerea CAS Cluj a precizat că de anul viitor serviciile medicale vor fi gratuite doar dacă pacientul are card. “Asigurații trebuie să fie foarte atenți la ceeea ce primesc în poștă pentru că de anul viitor cardul este obligatoriu pentru a beneficia de servicii gratuite, în caz contrar vor plăti. Dacă un asigurat își pierde cardul, a doilea card va fi retipărit, dar pe cheltuiala acestuia. Deocamdată nu se știe care vor fi costurile retipăririi”, a declarat Emilia Groza, directorul CAS Cluj.

În acest procedeu de distribuire și utilizare a cardurilor un rol important îl joacă și medicii de familie care trebuie să își cumpere cititoarele de carduri, anul acesta. Cele mai scumpe cititoare de carduri costă 50 de euro. 

abonare newsletter