Social

Clujenii au ieșit în stradă pentru schimbările climatice - FOTO

Aproximativ 100 de clujeni s-au alăturat, duminică, unui marș menit să atragă atenția asupra schimbărilor climatice și de mediu.

Evenimentul a fost organizat la nivel internațional și face parte dintr-un  demers de sensibilizare a autorităților cu privire la problemele climatice și de mediu.

Protestatarii clujeni au pornit din Piața Unirii, au străbătut Bulevardul Eroilor și strada 21 Decembrie și s-au oprit pe scările Casei de Cultură a Studenților. Evenimentul a decurs în mod pașnic și a fost lipsit de incidente. Nu au lipsit sloganuri precum “Pădurea tăiată, țara inundată” sau pancarte anti-corporatiste cu mesajul “Nu corporația face legislația”.


Printre cererile protestatarilor s-au numărat: interzicerea tehnicilor de extragere a resurselor prin mijloace nocive mediului, protejarea pădurilor și oprirea defrișărilor abuzive, sancționarea drastică a companiilor care încalcă legislația pentru mediu. “Vrem să se ia măsuri clare pentru a se trece la energii regenerabile, vrem orașe sănătoase, cu mult, spațiu verde și infrastructura necesară pentru bicicliști. Vrem să se intervină în zonele în care se fac despăduriri ilegale și să se treacă la reâmpăduriri. Vrem să se investească bani în educația pentru un mediu mai curat”, s-a putut auzi la portavocea de care s-a folosit  unul dintre organizatori.

Proteste similare cu cel de duminică din Cluj au avut loc și în București, Timișoara, Brașov, Iași, Ploiești, Satu Mare, Bârlad și Târgu Mureș.


Evenimentul a fost inițiat de organizația civică globală AVAAZ, care a adunat peste două milioane de semnături pentru o petiție legată de problem de mediu și schimbări climatic care urmeză a fi înmânate marți participanților la Summitul ONU pentru climă, din New York.

Un articol scris de Albert Marcu

abonare newsletter