Social

Bazarul care te învaţă să-i ajuţi pe ceilalţi

Clujenii pot scăpa de lucrurile de care nu mai au nevoie în fiecare lună și în același timp pot să facă un act de caritate fără prea mult efort. Aceasta este ideea de bază a Bazarului cu Lucruri Gratis.

O comunitate de oameni care crede în refolosirea resurselor naturale și în combaterea poluării, mențin viu proiectul „Bazar cu Lucruri Gratis” lună de lună. Acesta este locul unde oamenii donează obiectele pe care nu le mai folosesc și își pot alege gratuit alte obiecte de care au nevoie. Fără târguieli, schimburi sau învoieli.

Obiectele rămase de la fiecare ediție sunt sortate în saci și sunt donate celor care au nevoie. În fiecare lună, lucrurile care rămân în urma Bazarului cu Lucruri Gratis ajung la cei care nu au posibilități materiale. „Lucrurile de la prima ediție au ajuns la Pata Rât. După aceea am lucrat cu unele asociații, iar acum lucrăm cu asociația Beard Brothers care deține o bază de date, știu exact unde e nevoie. Am dorit să ne legăm de ei ca să fim o familie mai mare care fac bine”,  spune Cristina Boldizsar – Nagy, organizatoarea Bazarului cu Lucruri Gratis.


Unde a început povestea

Proiectul a luat viață pentru prima dată la Brașov, iar ulterior s-a pus în practică și în alte orașe.  Cristi Mosora, inițiatorul proiectului, deține și o platformă online, lucrurigratis.ro. Pe acest site oricine poate pune poze cu lucrurile pe care nu le mai folosește, dar care totuși sunt într-o stare bună și ar putea fi folosite de o altă persoană. 

Cea de-a 18-a ediție a Bazarului a avut loc în acest week-end, la Cluj, iar oamenii se arată la fel de încântați ca și la prima ediție, deși se împlinesc aproape doi ani de când Cristina Boldizsar – Nagy a organizat primul bazar în Cluj. Ea spune că demersul nu a fost deloc greu. Sprijinită de Cristi Mosora, aceasta a adunat mai mulți voluntari dornici să susțină cauza. „Demersul organizării a fost ușor, simplu. Am avut oamenii potriviți lângă mine și în două săptămâni am organizat primul Bazar”, afirmă Cristina Boldizsar – Nagy.


Oamenii nu erau obișnuiți cu evenimente de acest gen, dar majoritatea au fost încântați de faptul că pot să procure obiecte fără să scoată bani din buzunar. “Chiar la început oamenii nu erau obișnuiți cu accesul la lucruri pe care pot să le ducă acasă gratuit. Mirarea oamenilor și bucuria lor ne fac să organizăm bazarul în continuare”, conchide organizatoarea evenimentului.

Roxana MIRON, studentă Jurnalism, FSPAC – UBB, anul II

abonare newsletter