Social

Țara Minunilor, grădiniță pentru rromii de la Pata Rât

Primăria Cluj-Napoca încearcă să integreze copiii rromilor în societate printr-un centru social educațional. „Niciun ban de la stat până nu-ți trimiți copiii la școală” este politica programului de incluziune socială a Consiliului Local Cluj.

Primăria Cluj-Napoca a contractat o echipă de constructori  ca să dezvolte pe bani europeni o grădiniță pentru rromi. Proiectul are o valoare de peste 4 milioane de lei, iar clădirea va fi un centru social numit Țara Minunilor. Scopul centrului este să-i mențină pe copiii rromi în educație și să-i includă în societatea clujeană. 35 de copii vor beneficia de programul cu finanțare europeană, care presupune: două mese pe zi și gustare, activități educaționale și servicii medicale. „Politica Primăriei este legată de cele trei componente: educație, loc de muncă și acoperiș. Nicuna nu poate fără cealaltă, dar cea mai importantă este educația. Scopul acestui centru este de a îi menține în învățământul de masă integrat pe copiii rromi și pentru a preveni separarea de familie. Aici este vorba practic de refacerea de la zero a unei vechi locații care va permite ca peste 35 de copii împreună cu familie acestora să beneficieze de tot ceea ce înseamnă sistem de integrare educațional, inclusiv două mese pe zi și gustare, activități educative, specifice copiilor” a declarat primarul Emil Boc.  

Cum vor fi aleși cei 35 de copii?

Copiii rromilor vor putea veni la această grădiniţă dacă au între 3 și 6 ani și dacă vor trece de analizele reprezentanților Serviciului Social. Experții vor derula anchete sociale și cercetări ca să observe potențialul copiilor de a se integra în sistemul educațional.


După ce sunt selectați cei 35 de copii, aceștia vor fi aduși cu o mașină, zilnic, de la Pata Rât până la centru. Angajaţii centrului îi vor spăla, îi vor învăța „bunul simț” și vor pregăti activități educaționale specifice nivelului de grădiniță cu program prelungit.

„Nimic nu primești de la stat dacă nu îți trimiți copiii la școală”

Emil Boc a declarat că Primăria și statul român nu vor mai da niciun ajutor social (inclusiv locuință) până când rromii nu-și vor trimite copiii la școală. Potrivit oficialului, centrul Țara Minunilor are rolul să amelioreze problema rromilor și să dezvolte un sistem integrat de incluziune socială și pentru alte comunități defavorizate. „Politica Primăriei este următoarea: nu se va mai beneficia de niciun ajutor social de la Primărie dacă nu-ți trimiți copilul la școală. Avem și proiecte derulate pentru creare de locuri de muncă specifice celor de la Pata Rât” a spus  Boc.


Centrul se deschide în decembrie

Potrivit primarului Emil Boc, contractul a fost semnat în august 2013 și trebuie finalizat în18 luni. În prezent, s-a realizat 40% din proiect, întreaga construcţie va fi terminată în octombrie, iar în 2 decembrie va fi dată în folosinţă. După finalizarea construcției, centrul va trebui utilat și mobilat.

Un articol scris de Cristina UNGUREAN – student masterand Jurnalism, FSPAC – UBB, anul I

abonare newsletter