Social

Drumul Crucii, refăcut la Cluj-Napoca

Peste o sută de credincioși au participat miercuri la o procesiune pe care Episcopia Română Unită, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla o organizează în fiecare an, în ultimul deceniu, înainte de Sfintele Sărbători de Paște.

„Drumul Crucii” este străbătut în mod simbolic pe un traseu din centrul orașului Cluj-Napoca, din Piața Unirii, unde se află Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, până la mijlocul Bulevardului Eroilor, unde este Biserica greco-catolică „Schimbarea la față”.

Procesiunea a fost deschisă de un personaj care îl întruchipează pe Hristos cărând crucea, cu coroana de spini pe cap și flancat de doi soldați.


Pe traseu participanții au intonat cântări specifice evenimentului, după au intrat în biserică, unde s-au citit lecturi din Sfânta Scriptură.

Evenimentul a fost organizat cu scopul de a-i face pe cei care întâlnesc procesiunea să își amintească de sacrificiul lui Hristos, dar și de a conștientiza adevărul istoric al existenței Fiului lui Dumnezeu.


„Bucurați-vă! Este primul cuvânt ce răsună de pe buzele Celui răstignit acum Înviat din morți. Cu acest cuvânt, Isus înviat întâmpină femeile care alergau să ducă vestea cea bună apostolilor. Acel Isus pe care îl văzuseră batjocorit, răstignit și așezat în mormânt, a învins moartea și acum dorește să le transmită bucuria victoriei Sale depline și definitive asupra morții. Vestea învierii Celui răstignit constituie, atunci, ca și acum, nucleul credinței creștine și motivul principal al bucuriei creștine”, a declarat episcopul Florentin Crihălmeanu, miercuri, în mesajul său pascal dedicat credincioșilor.

Episcopul urmează să fie joi protagonistul unui ritual pe care, de asemenea, îl repetă în fiecare an în Joia Mare și care este menit să amintească enoriașilor de smerenie. Florentin Crihălmeanu va spăla picioarele a 12 preoți și studenți seminariști, așa precum Isus Hristos a spălat picioarele ucenicilor săi la Cina cea de Taină.

Ultimele Stiri
abonare newsletter