Social

Eurobarometru. Jumătate dintre români consideră că situaţia economică este mai degrabă bună.

Jumătate dintre români consideră că situaţia economică actuală din regiunea lor este mai degrabă bună, în timp ce 13% sunt de părere că este foarte proastă, conform unui Eurobarometru al CE.

Calitatea vieții, apreciată de români/Foto: pexels.com Calitatea vieții, apreciată de români/Foto: pexels.com

 

 


Potrivit sursei citate, 7% dintre români consideră că situaţia economică este foarte bună, procente peste medie fiind înregistrate în regiunile Bucureşti-Ilfov (13%), Vest (11%), Nord-Vest (10%) şi Centru (9%).
 


Procentul cel mai mare al românilor în opinia cărora situaţia economică este foarte proastă s-a înregistrat în regiunile Nord-Est (20%), Sud-Vest Oltenia (18%) şi Sud-Est (15%).

La nivelul UE, 10% dintre cetăţeni au răspuns că situaţia economică în regiunile lor este foarte bună, 55% mai degrabă bună, 25% mai degrabă proastă şi 7% foarte proastă.


Calitatea vieții, apreciată de români

În ceea ce priveşte calitatea vieţii, 58% dintre români sunt de părere că este mai degrabă bună, 20% mai degrabă proastă, 11% foarte bună şi 10% foarte proastă. Calitatea vieţii este considerată foarte bună de 16% dintre românii din regiunea Nord-Vest şi din regiunea Vest, de 15% din regiunea Centru şi de 14% din regiunea Sud-Vest Oltenia. Cei mai mulţi români care consideră că este foarte proastă sunt din regiunile Sud - Est şi Nord - Est, câte 15%, şi Sud-Vest Oltenia- 14%.

Calitatea vieţii este considerată foarte bună de 20% dintre cetăţenii UE, mai degrabă bună de 62% şi mai degrabă proastă de 13%.


CITEȘTE ȘI: 
Românii nu văd cu ochi buni direcția în care se îndreaptă țara. Cum se împart opiniile privind calitatea vieţii peste cinci ani?

Cele mai importante probleme cu care se confruntă regiunea sunt în opinia românilor costul de trai (40%), sănătatea (38%), situaţia economică şi şomajul (30%) şi sistemul educaţional (24%). La nivelul UE, principalele probleme sunt costul de trai (31% dintre răspunsuri), sănătatea (26%), situaţia economică şi şomajul (26%) şi locuinţele (20%).

Întrebaţi cât de probabil este să voteze la alegerile europarlamentare din iunie 2024, 53% dintre români au răspuns că foarte probabil, 22% destul de probabil, 10% destul de improbabil şi 14% foarte improbabil. La nivelul UE răspunsurile au fost: 57% foarte probabil, 20% destul de probabil, 10% destul de improbabil şi 10% foarte improbabil.

Cei mai mulţi români care consideră că este foarte probabil să voteze sunt din regiunile Bucureşti - Ilfov (56%), Nord-Est (55%) şi Sud-Est (55%). Procentul cel mai mare al celor care au răspuns că e foarte improbabil s-a înregistrat în regiunile Sud-Vest Oltenia (16%), Vest (15%) şi Bucureşti - Ilfov (15%).

Ancheta s-a desfăşurat în perioada 11 ianuarie-15 februarie 2024, având loc 62.091 interviuri la nivelul UE, respectiv 2.455 în România. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Românii nu văd cu ochi buni direcția în care se îndreaptă țara. Cum se împart opiniile privind calitatea vieţii peste cinci ani?

Ultimele Stiri
abonare newsletter