Social

Elevii clujeni primesc bani pentru activități culturale și sportive, începând din anul școlar 2024-2025

Elevii clujeni din clasa a IX-a, respectiv cei de clasa a III-a vor primi, de anul școlar viitor, vouchere pentru activități culturale, respectiv pentru activități sportive.

Elevii clujeni primesc bani pentru activități culturale și sportive. FOTO: Facebook/ Emil Boc Elevii clujeni primesc bani pentru activități culturale și sportive. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Elevii din Cluj vor primi vouchere pentru cultură și sport, de la toamnă. Proiectele de hotărâre vor ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de luni, 15 aprilie.

 


Inițiativa a fost anunțată de primarul Emil Boc la începutul anului, fondurile necesare pentru acordarea sumelor fiind prevăzute în bugetul municipiului pe anul 2024. Astfel, elevii de clasa a IX-a din municipiul Cluj-Napoca vor beneficia, din anul școlar 2024-2025, de vouchere culturale, prin care vor putea plăti intrarea la muzee, își vor putea cumpăra cărți sau vor putea planifica excursii.

Extras din proiectul de hotărâre. Sursa: primariaclujnapoca.ro

„Venim cu un proiect, pe care îl vom implementa împreună cu școlile clujene, de acordare de vouchere culturale pentru elevi. Modelul este cel din legea învățământului preuniversitar, din Legea educației naționale. Acolo scrie că, începând cu anul școlar 2024-2025, copiii de clasa a XII-a vor beneficia de un voucher cultural de 250 de lei pentru a participa la activități culturale, pentru a merge la muzee, pentru a cumpără cărți, pentru a face excursii culturale. Guvernul a gradat pe ani, începe cu cei care sunt anul viitor școlar în clasa a XII-a. Este o clasă care nu este prinsă în programul acesta multianual, este clasa a IX-a, care începe în 2024-2025. Atunci, Primăria municipiului Cluj-Napoca va asigura din toamnă elevilor care vor începe clasa a IX-a posibilitatea de a accesa un voucher educațional. Prin aceasta, susținem dimensiunea culturală a elevilor prin participarea lor la spectacole, la expoziții, achiziționare de cărți, vizite la muzee sau excursii culturale. Anul următor urmează altă clasă. Obiectivul este ca niciun elev din ciclul I-XII să nu fie omis de la a beneficia de voucherele culturale. (...) Această investiție se cifrează undeva până la 1,5 milioane de lei pe un an școlar, o cifră pe care municipiul și-o poate permite, fiind vorba de circa 3.000 de elevi care s-ar încadra”, a explicat primarul Emil Boc.


Vouchere sportive pentru elevii de clasa a III-a

Tot de la toamnă, elevii vor putea beneficia de vouchere sportive, pentru înscrierea în cluburile sportive din municipiu, măsură menită să promoveze padiunea pentru sport în rândul celor mici și să combată sedentarismul.

Extras din proiectul de hotărâre. Sursa: primariaclujnapoca.ro

„Rapoartele ne arată că avem cea mai înaltă rată de obezitate la adolescenți din Uniunea Europeană. Mâncăm nesănătos, nu facem mâncare, stăm prea mult la calculator. Încurajăm copiii să facă alte activități extrașcolare decât cele pe care le fac în contact cu profesorii. Avem nevoie de încurajarea sportului prin orice mijloc. În consecință, tot din anul școlar 2024 – 2025, vom da posibilitatea ca, începând cu clasa a III-a, să acordăm vouchere sportive, în valoare de 500 de lei, pentru a se înscrie la un club și a practica un sport. Anul următor, vom lua o altă clasă, astfel încât, în tot ciclul I-XII, copiii să beneficieze de un voucher sportiv, astfel încât «să prindă gustul» pentru sport, fie că e vorba de înot, scrimă, judo, tenis, handbal, orice sport recunoscut de o federație. Familiile pot completa diferența, astfel încât copiii să practice sport, să îi scoatem pe copii din sedentarism și să nu devină adulți cu probleme de sănătate. Dacă sunt adolescenți care sunt obezi, gândiți-vă care o să fie presiunea pe sistemul de sănătate peste câțiva ani. Ce facem acum este o investiție cu recuperare pe termen mediu și lung, prevenim bolile de mai târziu. Trebuie să pregătim regulamentele aferente, de aceea pornim doar din toamnă aceste proiecte”, a mai arătat primarul Emil Boc.


Cum se pot obține voucherele?

În vederea acordării finanțării pentru susținerea activităților culturale ale elevilor, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal va depune la unitatea de învățământ unde elevul este înscris, în termen de 30 de zile de la începerea cursurilor scolare, o cerere, însoțită de un extras de cont.

Unitățile de învățământ vor solicita Municipiului Cluj-Napoca deschiderea de credite bugetare necesare efectuării plății finanțării activităților culturale ale elevilor.


Municipiul Cluj-Napoca, prin Serviciul Buget și execuție bugetară, în urma verificării documentelor transmise de către unitatea de învățământ, va efectua deschiderea de credite bugetare.

Unitățile de învățământ vor face plata către beneficiarii finali în conturile specificate în extrasele de cont. 

Sumele pot fi utilizate pe tot parcursul anului școlar, inclusiv pe perioadele vacanțelor școlare, pentru achiziționarea de servicii.

Până cel tarziu la data de 30 septembrie a anului școlar următor, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal al elevului va depune la unitatea de învățământ dovada utilizării sumelor primite pentru sustinerea activităților culturale (chitanțe, bonuri fiscale, ordine de plată etc.), iar suma neutilizată va fi virată în bugetul unității de învățământ.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Vouchere culturale de 600 de lei, pentru elevii de clasa a IX-a din Cluj-Napoca, de anul școlar viitor

Ultimele Stiri
abonare newsletter