Social

De ce este nevoie de accesul neîngrădit al adolescenților la programe de educație pentru sănătate, fără acordul părinților? Aproape jumătate din mamele minore din UE provin din România.

Adolescenții au nevoie de acces nelimitat la programe de educație pentru sănătate în școli, fără acord parental, în condițiile în care România conduce clasamentul european al mamelor cu vârste sub 15 ani.

Cele mai multe mame minore la nivel european, în România/Foto: pexels.com Cele mai multe mame minore la nivel european, în România/Foto: pexels.com

 

 


Organizația Salvaţi Copiii solicită accesul nelimitat al adolescenţilor de peste 14 ani la programe de educaţie pentru sănătate fără necesitatea acordului părinţilor, în condiţiile în care aproape jumătate din mamele sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. 

 


„Educaţia pentru sănătate este un drept al adolescenţilor, nu o stigmă socială. Este important să acţionăm în beneficiul copiilor noştri, şi nu în virtutea unor prejudecăţi sociale care îi pot pune pe copii în situaţii de risc. Accesul la informaţie înseamnă sănătate, cunoaştere a drepturilor şi securitate”, spune Andreea Raicu, ambasadorul campaniei „Vrem educaţie pentru sănătate în şcoli!”, desfășurată de Salvaţi Copiii.

CITEȘTE ȘI: 
Statistică îngrijorătoare. România are cele mai multe mame minore din Europa.

Potrivit sursei citate, la vârsta de 15 ani, unul din patru băieţi români (24%) şi una din şapte fete (14%) au declarat că au avut contact sexual, iar unul din patru adolescenţi care fac sex nu folosesc metode de protecţie.


Cele mai multe mame minore la nivel european, în România

„La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din naşterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. Danemarca, ţară care a introdus cel mai devreme în lume educaţia sexuală în şcoli (1930), înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a naşterilor la adolescente între 15 şi 19 ani, de peste opt ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017).

La nivelul Uniunii Europene, 20 de state au inclus în curriculum-ul şcolar educaţia pentru sănătate, cu participare obligatorie, care include şi componenta educaţiei sexuale”, se arată în analiza citată. 


O treime din mamele minore din România, născute tot din mame minore

O treime dintre mamele minore din țara noastră s-au născut tot din mame minore. 

Mai mult de 8 din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, iar 4 din 10 gravide și mame minore merg doar la medicinii de familie pe durata sarcinii și nu accesează alte servicii medicale. În același timp, 2 din 10 mame minore au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. 


În anul 2021, potrivit datelor INS, 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani.

CITEȘTE ȘI: 
32% dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore. 8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală

În 2022, Parlamentul a adoptat modificări ale Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, stabilind că în unităţile şcolare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor, programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

După cum arată Salvaţi Copiii, pentru participarea copiilor la orele de educaţie pentru sănătate, acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ar trebui să fie solicitat doar în cazul copiilor sub 14 ani, considerând că adolescenţii (14-18 ani) au suficient discernământ pentru a decide singuri dacă doresc sau nu să fie informaţi asupra unor aspecte esenţiale ale vieţii şi sexualităţii lor.

„În lipsa educaţiei pentru sănătate, luând în considerare şi lipsa abilităţilor majorităţii părinţilor români de a face în mod adecvat educaţie sexuală în familie, copiii şi adolescenţii vor rămâne captivi fie mediului online în care sexualitatea capătă forme extrem de periculoase şi abuzive, fie grupului de prieteni, la fel de defectuos informaţi şi pregătiţi să-şi ofere sfaturi în acest domeniu sensibil”, potrivit sursei citate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Statistică îngrijorătoare. România are cele mai multe mame minore din Europa.

32% dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore. 8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală

Ultimele Stiri
abonare newsletter