Social

Universitatea Babeș-Bolyai, dispusă să deschidă o „zonă neutilizată academic intensiv” a Complexului Sportiv „Iuliu Hațieganu”

Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu” va fi deschis parțial comuniății clujene. Potrivit UBB, parcul va rămâne unul „academic” și va deservi în continuare actul educațional.

Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu”/Foto: turvirtual.ubbcluj.ro Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu”/Foto: turvirtual.ubbcluj.ro

 

 


O parte a Complexului Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu” (Parcul Babeș) dinspre râul Someș ar urma să fie accesibilă publicului larg de anul viitor.

 


Potrivit Universității Babeș-Bolyai, studenții Facultății de Educație Fizică și Sport vor continua să desfășoare activitățile specifice actului educațional în complexul sportiv, în condițiile în care doar „o zonă neutilizată academic intensiv” va fi accesibilă publicului larg. 

Recent, reprezentanții Facultății de Educație Fizivă și Sport semnalau că deschiderea complexului sportiv va perturba activitatea didactică. În acest sens, consiliul facultății a transmis, recent, un punct de vedere oficial rectoratului UBB pe tema deschiderii pentru public a Complexului Sportiv „Iuliu Hațieganu”


CITEȘTE ȘI: 
Continuă controversa privind deschiderea accesului în Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu”

monitorulcj.ro a formulat o solicitare către UBB în privința deciziei pe care o va lua universitatea cu privire la deschiderea pentru public a complexului sportiv, în condițiile în care Facultatea de Educație Fizică și Sport a ridicat o serie de obiecții cu privire la acest demers. 

Decizia UBB, în funcție de „analiza rațională” a situației

Potrivit reprezentanților Universității Babeș-Bolyai, „situația internă arată interesul tuturor pentru normalitate”, context în care universitatea va deschide parțial complexul sportiv. Dincolo de acest aspect, Parcul Babeș își va păstra profilul „academic”. 


De altfel, în răspunsul UBB oferit la solicitarea monitorulcj.ro se arată că universitatea și-a exprimat punctul de vedere în cadrul unui comunicat publicat la finalul săptămânii trecute

Potrivit informării UBB, universitatea ar fi intenționat încă din anul 2020 deschiderea parțială a Complexului Sportiv „Iuliu Hațieganu” publicului larg, intenție care nu poate fi însă probată.


Redăm poziția UBB cu privire la deschiderea Complexului Sportiv „Iuliu Hațieganu”:

„Poziția conducerii UBB este cea exprimată foarte clar în comunicatul public al UBB, care se bazează pe analiza rațională a situației interne (inclusiv a părerilor colegilor de la Facultatea de Educației Fizică și Sport a UBB) și pe interesul public. 

Situația internă arată interesul tuturor pentru normalitate, și anume că parcul este unul academic, care trebuie să deservească în primul rând, fără alte interferențe, actul educațional; ca exemple de interferențe, Comunicatul UBB punctează câteva dintre lucrurile resemnalate recent și de facultate. 

CITEȘTE ȘI: 
Sondaj monitorulcj.ro: Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu”, al studenților sau al tuturor? 52% dintre respondenți cred că ar trebui să rămână cu taxă de intrare

Pentru interesul comunității, în condițiile în care aria Someșului din dreptul parcului devine o zonă verde amenajată de Primărie pentru public, am arătat disponibilitatea de a deschide publicului larg o zonă neutilizată academic intensiv (deși cu rol în ecosistemul verde al parcului), cu rol de recreere, dar și de educație, integrând astfel ecosistemul verde din zonă, fără ca acest lucru să însemne, așa cum se precizează clar în comunicatul UBB, deschiderea întregului parc, care va continua să fie delimitat/separat și să funcționeze în condițiile actuale, descrise în același comunicat UBB”, notează reprezentanții UBB.

Potrivit sondajului realizat de monitorulcj.ro, 52% dintre respondenți consideră că Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” ar trebui să rămână gratuit pentru studenți, iar clujenii să plătească un preț modic pentru acces. De asemenea, 47% dintre respondenți cred că spațiul ar trebui transformat în parc public, gratuit pentru toată lumea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rectorul UBB cedează presiunilor activiștilor civici și deschide parțial publicului Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu”. Cu riscul degradării unor investiții de milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter