Social

Crește plafonul pentru servicii stomatologice decontate de primărie. VEZI cine poate aplica pentru tratamente gratuite

Crește punctul până la care pensionarii din Cluj-Napoca pot beneficia de tratamente stomatologice decontate de primărie.

Crește plafonul pentru servicii stomatologice decontate de primărie. FOTO: Facebook/ Emil Boc Crește plafonul pentru servicii stomatologice decontate de primărie. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Primăria Cluj-Napoca a lansat în dezbatere publică un proiect ce prevede creșterea plafonului pentru servicii stomatologice gratuite acordate pensionarilor clujeni. În prezent, pensionarii cu venituri sub 1.000 de lei pe lună pot beneficia de tratamente stomatologice decontate de primărie. 

 


Un proiect lansat în dezbatere publică de municipalitate propune creșterea plafonului la 1.500 de lei, întrucât, odată cu creșterea puntului de pensie la 1.125 de lei, pensionarii nu mai pot beneficia de aceste servicii. Etapa consultării publice are loc în perioada 27 septembrie – 12 octombrie 2023. Mai multe detalii sunt publicate pe site-ul instituției.

„Am pus în dezbatere publică ca pentru persoanele cu venituri reduse să mărim plafonul pentru acordarea serviciilor de stomatologie gratuită, pentru șomeri și persoane cu venituri până în 1.500 de lei. Astăzi, plafonul este de 1.000 de lei pe persoană. Vom crește acest plafon la 1.500 de lei, astfel încât mai mulți pensionari și mai multe persoane cu venituri reduse să poată intra în acest program gratuit, unde, în parteneriat cu Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie și cu Spitalul Clinic Județean, noi să punem la dispoziție banii pentru materiale plus trei cabinete medicale cărora le asigurăm dotarea și funcționarea, iar medicii de la UMF, împreună cu studenții stomatologi, asigură intervenție efectivă, de a da tratamentele stomatologice necesare, pentru să știm cât de costisitoare sunt tratamentele stomatologice și nu este normal ca într-o societate democratică, o parte importantă a populației să nu aibă acces la aceste servicii”, a declarat primarul Emil Boc, într-o emisiune radio.


Cine poate beneficia de tratamente stomatologice gratuite?

Potrivit criteriilor aflate în vigoare, beneficiarii programului erau următoarele persoane cu domiciliul în Cluj-Napoca: 
- Pensionari ale căror venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale nu depășesc 1.000 lei;
- Persoanele cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav și accentuat;
- Șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj de până la 700 de lei și șomerii neindeminzați aflați în evidențele AJOFM Cluj;
- Persoanele fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele DASM, beneficiare de venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei sau masă la cantina de ajutor social, în condițiile legii.

În referatul de aprobare a proiectului se arată că, în situația actuală, niciun pensionar nu poate benficia de acet program, întrucât indemnizația socială minimă pentru pensionari este de 1.125 lei, astfel că se impune creșterea plafonului pentru beneficiari. 


În anul 2022, potrivit datelor Casei Județene de Pensii Cluj, un număr de 6.914 de persoane erau potențial eligibile pentru acest program. În septembrie 2023, din totalul pensionarilor din municipiu (peste 70.000), 6.914 sunt pensionari cu pensii de până la 1.500 de lei, adică 9,74% din totalul pensionarilor din municipiul Cluj-Napoca. 

Potrivit documentului citat, programul „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesabilității populației defavorizate la servicii de stomatologie” a avut alocată suma de 400.000 de lei în anul 2023, din care au fost decontate cheltuieli în sumă de 125.813 lei.


Programul, susținut de medicii UMF

Altruismul de care dau dovadă profesorii și medicii reprezintă „asul din mânecă” al acestui program, a dezvăluit Dr. Marius Negucioiu, responsabilul de program, într-un interviu acordat monitorulcj.ro: „Ajută mult la funcționarea acestui program altruismul multor cadre didactice din universitate, pentru că dacă nu vrei să te implici, nu te implici.Știm cu toții că din punct de vedere financiar stomatologia este o meserie destul de bănoasă și mulți s-ar da la o parte să facă acte de binefacere într-un program în definitiv social. Echipa de tehnicieni dentari, care realizează toate lucrările protetice, nu sunt datori cu absolut nimic. Ei sunt doar tehnicieni demonstratori și toate lucrările pe care le fac, le fac gratuit. Timpul lor nu este plătit de nimeni și fără ei cu siguranță nu am reuși să facem nimic. Și aceștia sunt tot angajați ai Universității de Medicină și Farmacie”.

Chiar și pe perioada pandemiei, proiectul a funcționat bine, iar comunicarea cu pacienții nu a lipsit deloc.

„Sper să putem să continuăm colaborarea pentru că este un proiect, în primul rând, benefic pentru comunitate, este un proiect benefic pentru cadrele noastre didactice care dau dovadă, încă o dată, de altruism și, nu în ultimul rând, este un proiect benefic pentru rezidenții care în definitiv reprezintă mâna de lucru, alături de medici, care își doresc să ajute. Trebuie să redăm societății ce ne oferă. Din punctul meu de vedere, Primăria a pus ceva bun la dispoziție și noi de ce să nu facem la fel pentru pacienți? Dacă i-ați cunoaște pe pacienți ați știi că mulți dintre ei sunt oameni chiar loviți de soartă, dar absolut toți sunt perfect normali. Tot respectul meu pentru pensionarii care s-au prezentat și sunt extrem, extrem de politicoși. De ce să nu-i ajutăm dacă se poate?”, a adăugat medicul Marius Negucioiu.

Primăria alături de parteneri asigură, pe de o parte, buna funcționare a trei cabinete stomatologice universitare și, pe de altă parte, oferă susținere financiară pentru ca persoanele aflate în situații dificile de viață să poată beneficia de servicii de stomatologie de calitate, gratuit.

Personalul medical din aceste cabinete este reprezentat de patru medici și trei asistente medicale care, alături de studenții de la Facultatea de Medicină Dentară, oferă consultații stomatologice, tratamente de urgență ale afecțiunilor dentare și parodontale, tratamente curative, dar și activități de educație buco-dentară, tehnici de periaj, igienizare, profilaxie.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca asigură funcționarea a 20 de cabinete stomatologice dedicate elevilor, care sunt amenajate în școlile din municipiu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Accesul la îngrijire medicală în școlile din Cluj-Napoca: 1 medic stomatolog are grijă de 2.500 de elevi și preșcolari

Ultimele Stiri
abonare newsletter