Social

Alpinistul nevăzător Alex Benchea a cucerit cel mai înalt vârf din America: „O premieră aplaudată de cățărători din toată lumea”

Alpiniștii cu deficiență de vedere Răzvan Nedu și Alex Benchea au cucerit vârful Aconcagua - 6.962 de metri, acoperișul continentului american.

Alpinistul nevăzător Alex Benchea a cucerit cel mai înalt vârf din America. FOTO: Captură video Alpinistul nevăzător Alex Benchea a cucerit cel mai înalt vârf din America. FOTO: Captură video

 

 


Alpiniștii Răzvan Nedu și Alex Benchea, ambii cu deficit de vedere, au cucerit zilele trecute vârful Aconcagua, cu altitudine 6.962 de metri, cel mai înalt vârf din America. Reușita lor marchează o premieră absolută, aplaudată  de cățărători din toată lumea: pentru prima oară, steagul României este adus pe Aconcagua de doi alpiniști nevăzători români.

 


„Am reușit să ajungem pe vârf! Alex, Răzvan, Anca și Teofil au escaladat vârful Aconcagua, 6962m, acoperișul continentului american! Este pentru prima oară când steagul României este adus pe Aconcagua de doi alpiniști nevăzători români, o premieră care a fost deja aplaudată de cățărători din toată lumea, primii martori ai acestei ascensiuni.

17 decembrie a fost ziua vârfului, iar noi, cei de acasă, am stat cu ochii pe GPS-ul care transmitea live de pe teren și am urmărit cu sufletul la gură fiecare pas care îi aducea pe cei patru mai aproape de vârf. A fost o urcare grea și susținută de peste 10 ore, iar vântul puternic, presiunea scăzută și oxigenul rarefiat și-au spus cuvântul. Știm, atât de la Alex cât și de la Răzvan, că Aconcagua este vârful care le-a depășit atât limitele, cât și așteptările!


Noi vom reveni cu toate detaliile aventurii pe parcursul acestei săptămâni și ne așteptăm echipa cu dor și drag acasă, pe 24 decembrie! Cu cât mai multe brațe deschise la aeroport, cu atât mai bine! Dacă vreți să vă alăturați comitetului de primire, vă rugăm să ne scrieți în privat și vă vom da toate detaliile sosirii!”, au transmis cei de la Asociația Climb Again.

Muntele Aconcagua (6.960m) face parte din campania 7 summits – ascensiunea pe cele mai înalte 7 vârfuri din cele 7 continente tradiționale! Alpiniștii Răzvan Nedu și Alex Benchea au reușit în ultimii ani să cucerească unii dintre cei mai impresionanți munți din lume (MontBlanc, Elbrus, Matterhorn, Kilimanjaro) și au dus steagul României sus și în competițiile mondiale de paraclimbing.


Au cucerit cele mai înalte vârfuri din lume

Alex Benchea crede că libertatea trăiește în munți. Sportivul nevăzător vede viața ca pe o provocare și este mereu în căutare de lucruri noi. Așa a ajuns să urce pe Kilimanjaro, Mont Blanc și Elbrus și să facă din pasiunea pentru geografie un mod de viață activ și inspirațional. Sportul este cea mai bună terapie, spune el și îi încurajează pe oameni – cu dizabilități fizice sau nu – să facă sport și să fie conectați la natură. 

Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, vice campion mondial, instructor la Climb Again și unul dintre cei mai cunoscuți sportivi cu dizabilități din România. El vede aproximativ 1% și a devenit un model pentru mulți copii și tineri cu dizabilități. De pe cele mai înalte vârfuri, mesajul lui este adresat mereu copiilor și tinerilor care trăiesc în izolare și în capcana lui NU POT din cauza dizabilității lor. 

CITEȘTE ȘI:

Alpinistul nevăzător Alex Benchea va escalada cel mai înalt vârf din America. „Am fost copilul cu dizabilități, acum sunt tânărul care încearcă să le depășească”

abonare newsletter