Social

Unde trăiesc cei mai longevivi români? Clujenii, în topul speranței de viață

Județele în care oamenii trăiesc cel mai mult. Noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) relevă care sunt județele din România cu cei mai longevivi locuitori.

Unde trăiesc cei mai longevivi români? Clujenii, în topul speranței de viață. FOTO: Pixabay Unde trăiesc cei mai longevivi români? Clujenii, în topul speranței de viață. FOTO: Pixabay

 

 


Clasamentul pe județe al speranței de viață publicat de INS relevă că Vâlcea este județul cu cea mai mare speranță de viață, acesta fiind și singurul județ în care acest indicator depășește 80 de ani. Este urmat de București (78,4 ani), Cluj (77,47 ani), Brașov (77,37 ani) și Sibiu (76,9 ani), scrie Hotnews.

 


La capătul celălalt al clasamentului, acolo unde speranța de viață este cea mai mică, găsim Tulcea (73,2 ani), Giurgiu, Călărași și Satu Mare (74,2 ani).

Lucrurile arată diferit dacă compari datele din mediul rural cu celel din mediul urban. În medie, în România speranța de viață la oraș e mai mare cu circa 3 ani decât în mediul rural, există două județe în care la țară se trăiește mai mult: Hunedoara și Vâlcea.


Speranța medie de viață este de 72 de ani

În ultimele decenii, speranța de viață a crescut foarte mult în toată lumea. O persoană născută în 1960, primul an din care Națiunile Unite au început să păstreze date globale, se putea aștepta să trăiască până la 52,5 ani. Astăzi, media este de peste 72.

În România anului 1970, speranța de viață nu trecea de 68 de ani. Acum e cu peste 4 ani mai mare, mulțumită medicinei moderne și inițiativelor de sănătate publică


Presupunerea că durata vieții noastre a crescut dramatic de-a lungul secolelor sau mileniilor este însă înșelătoare, scrie BBC. Speranța de viață nu a crescut chiar atât de mult, doar că noi trăim mult mai mult decât obișnuiam ca specie.

„Există o distincție crucială între speranța de viață și durata de viață”, spune Walter Scheidel de la Universitatea Stanford,specializat în demografie romană antică. „Durata de viață a oamenilor – spre deosebire de speranța de viață, care este o construcție statistică – nu s-a schimbat prea mult, din câte îmi pot da seama.”


Speranța de viață este o medie. Dacă ai doi copii și unul moare înainte de prima zi de naștere, dar celălalt trăiește până la vârsta de 70 de ani, speranța lor medie de viață este de 35. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că în trecut existau niveluri ridicate de mortalitate infantilă. Cea mai mare parte a istoriei omenirii a fost afectată de ratele scăzute de supraviețuire în rândul copiilor, iar asta continuă în diferite țări și astăzi.

CITEȘTE ȘI:

Floreștiul „înoată contra curentului”. Comuna și-a mărit populația de circa 10 ori, în ultimele două decenii

abonare newsletter