Sănătate

Sunt pregătiți părinții clujeni să își vaccineze copiii? „Nu vreau să mă grăbesc”

A început campania de vaccinare anti-COVID și în rândul copiilor. Părinții își pot programa copiii pentru vaccinarea cu Pfizer. Dar cât de interesați sunt clujenii față de vaccinarea copiilor?

 

 


Copiii cu vârste între 12 și 15 ani se pot vaccina anti-COVID, începând de miercuri, 2 iunie, au anunțat autoritățile. Programările se fac pe platforma RO Vaccinare, de pe conturile părinților.

 


Copiii vor fi imunizați cu vaccinul de la Pfizer BioNTech, iar dozele se vor administra la fel ca la adulți, adică 2 doze într-un interval de 21 de zile.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, devenind primul vaccin autorizat pentru a fi administrat adolescenţilor.


„Începând cu data de 1 iunie, puteți să vă înscrieți copilul pe platforma de vaccinare, iar din 2 iunie poate începe imunizarea acestora. Ce cadou mai frumos poate fi decât revenirea la normalitate?”, au transmis autoritățile.

Vor părinții clujeni să își vaccineze copiii?

Monitorulcj.ro a luat legătura cu mai mulți părinți din Cluj-Napoca pentru a vedea dacă vor să își vaccineze sau nu copiii, dar și ce părere au despre această campanie de vaccinare la copii.


Farkas Alina este infirmieră la Spitalul de Copii din Cluj, iar în același timp este mamă. Ea este de acord cu vaccinarea copiilor, pentru că știe cât de importantă este imunizarea în aceste momente.


„Da, îmi voi vaccina copilul. Vreau să îmi protejez copilul și să revenim la normalitate cât mai repede. Eu sunt vaccinată din februarie, chiar din prima etapă și mă simt foarte bine. Mi se pare important să facem acest pas și să ne vaccinăm copii, pentru că doar așa putem să trecem peste toate astea”, a declarat pentru monitorulcj.ro Farkas Alina, mamă a unei fetițe de 13 ani.


De asemenea, Farkas Alina îi oferă toate informațiile necesare despre vaccin copilului ei, pentru că la școală nu se discută despre așa ceva.

„Informațiile despre vaccin nu știu dacă le primește la școală. Noi o informăm mereu pe fata noastră și cred că vorbește despre asta și cu mulți colegi. Internetul chiar oferă totate informațiile necesare”, a mai adăugat mămica din Cluj-Napoca.

„Nu vreau să mă grăbesc, vreau să văd ce va fi”

Daniela este o mămică din Cluj-Napoca, care acum se află în concediu de maternitate. Ea nu este contra vaccinurilor, însă nu vrea să se grăbească acum, deoarece vrea să vadă ce se va întmplă după ce se vor vaccina mai mulți copii.

„Nu sunt contra vaccinurilor, până acum mi-am vaccinat copiii cu toate vaccinurile de la stat care se fac frecvent. Acum am mici rezerve pentru că aș vrea să văd mai întâi ce se întâmplă. Cu alte cuvinte, iau acest aspect în calcul, de a-mi vaccina copilul, însă nu mă înghesui să fiu printre primi. Nu sunt contra, dar nici nu vreau să mă grăbesc.

Nu se vorbește la școală despre vaccin, copilul meu primește toate informațiile de la mine și de la doctorul de familie”, a declarat pentru monitorulcj.ro Daniela, mamă în concediu de maternitate.

O altă mămică din Cluj care a decis că își va vaccina copilul este Vasiu Adela, asistent medical. Ea consideră că vaccinarea este „arma” de care avem nevoie acum în pandemie, iar chiar dacă este în fază de testare, ea își pune toate credințele în cercetători.

„Da, eu sunt de acord cu vaccinarea. Chiar dacă se zice că este în starea de testare, dar eu sunt de acord cu toate vaccinurile care trebuie făcute pentru a ne proteja. Nu am nicio ezitare acum, este bine să ne protejăm cum putem și cât putem.

Dacă ne-am vaccina în masă, ar fi foarte bine. Dar dacă ne vaccinăm pe sărite, nu știu cum vom trece peste asta. Eu îmi informez copilul și îl voi vaccina anti-COVID, pentru că știu că doar așa ne putem proteja și putem trece peste această pandemie”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Vasiu Adela, asistent medical.

Cum îți poți programa copilul pentru vaccinarea anti-COVID?

Platforma de programare RO Vaccinare a fost optimizată și permite momentan programarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste prin contul părinților. Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la adulți, iar serul autorizat pentru copii este Comirnaty produs de BioNTech Pfizer.

Părinții trebuie să știe că este obligatorie acordarea consimțământului lor ori cel al unui tutorele legal. Totodată, datele care au reieșit din studiile efectuate arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, eficacitatea fiind de 100%.

În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați. Chiar dacă majoritatea copiilor dezovoltă simptome ușoare COVID-19, ei pot transmite virusul foarte ușor.

CITEȘTE ȘI:

VACCINAREA anti-COVID la copii începe de săptămâna viitoare în România! Când încep programările pe platformă?

Ultimele Stiri
abonare newsletter