Sănătate

Cîțu dă vina pe Paște pentru cozile de la magazine. Clujean: „Erau numai catolici la cozi? Să ne arătați și nouă studiul!”

Florin Cîțu insinuează că aglomerarea și cozile de la magazine au fost cauzate de sărbătorile de Paște, nu de limitarea timpului la cumpărături. Clujeanul Dragoș Vană, fondatorul platformei graphs.ro, a analizat declarațiile premierului din ultimul timp, care par a fi nefondate, și evidențiază faptul că la cozi nu puteau fi „numai catolici”.

 

 


Restricțiile aplicate în ultima perioadă au dat țara peste cap și au adus mai mult haos decât liniște și siguranță. Protestele au izbucnit în România acum o săptămână când s-au pus în aplicare restricțiile de circulație după ora 20:00 și închiderea magazinelor după ora 18:00.

 


Dragoș Vana, clujean și fondatorul platformei graphs.ro în care se publică zilnic date actualizate cu situația COVID-19 din județele din România, a publicat o serie de întrebări și răspunsuri date de premierul Florin Cîțu în ultimele zile, atât privind noile măsuri, cât și situația epidemiologică din țară și momentul în care „vom reveni la normalitate”.

Deși Florin Cîțu, premierul României, a anunțat că revenirea la normalitate va începe în 1 iunie 2021, situația cazurilor, deceselor și pacienților COVID-19 la nivel național este din ce în ce mai îngrijorătoare.


Dragoș Vana consideră că dacă oficialii nu vor respecta termenul „redeschiderilor”, atunci aceștia vor da vina pe români pentru că nu s-au vaccinat:

„Florin Cîțu a dat termen 1 iunie pentru începerea redeschiderilor. Cumva e laudabil ca avem si noi un orizont de timp. «Voi anunța un comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenire la normalitate.»


Bine, nu trebuie să vă așteptați că sigur se va respecta ziua. Asta e o temporizare deocamdată. Și este foarte bine că au facut-o, poporul are nevoie de speranță. Oricum, dacă vor amâna termenul, cu siguranță vor da vina pe oameni că nu s-au vaccinat. Dar măcar va fi mai liniște pentru ei până atunci”, a spus Dragoș Vana.

Premierul României a anunțat și că „în cel mai pesimist scenariu vor fi 5 milioane de persoane” imunizate prin vaccin până la vară:


„«La finalul lunii mai, în cel mai pesimist scenariu vom avea 5 milioane de persoane vaccinate» - E realizabil cu 50 mii de persoane noi vaccinate pe zi. Ma rog, 5 milioane cu prima doza, la asta cred că se referă. Oricum, plauzibil.”

CITEȘTE ȘI:

Petiția pentru anularea „orei de intrat în casă sau magazin” și „restricțiilor absurde” se apropie de 100.000 semnături

Magazinele se închid la ora 18:00, o restricție eficientă sau periculoasă?

Una dintre cele mai greu de suportat restricții de către clujeni, și români, în general, este închiderea magazinelor la ora 18:00. Deși această măsură trebuia să vină în ajutorul spitalelor și să diminueze interacțiunea dintre oameni, limitarea răspândirii virusului, închiderea mai devreme a magazinelor pare să aducă efecte negative.

De când restricția a intrat în vigoare, magazinele se aglomerează, iar oamenii se îmbulzesc pentru a apuca să își facă cumpărăturile, în apropierea orei 18:00. Autoritățile insinuează că creșterea mare a numărului de cazuri nu pornește de la aglomerația din magazine. Cauza ar fi sărbătorile:

„În schimb mi-a placut următoarea întrebare: «Ce studii de la specialiști ați avut când ați decis închiderea magazinelor?»

Răspunsurile au fost:
1. «Am văzut situația României dacă nu făceam nimic.
2. Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea e factorul decisiv pentru răspândirea virusului.  
3. După ce am luat măsura, avem un platou, o scădere a ratei de pozitivare Covid, înseamnă că ceva impact au avut măsurile.
4. Legat de cozi, aștept un studiu să văd care e cauza, dacă e din cauza sărbătorilor sau a restricțiilor.»”, a adăugat Dragoș Vana.

„Doar catolicii au fost în magazine?”

Dragoș Vana a analizat răspunsurile date de premier. Deși duminică seara, 28 martie, măsurile au intrat în vigoare, luni s-a dat deja răspunsul că situația stă mai bine.

Legat de cozile formate la magazin, care ar fi fost efectul sărbătorilor, clujeanul arată indirect că nu doar „catolicii” au fost la cumpărături în această perioadă:

„Eleganta evitare a unui răspuns direct, dar să analizăm:

(1) Logic vorbind există și posibilitatea de a lua măsuri care să aibă efectul contar. Adică nu orice măsură pe care o iei are automat un impact pozitiv, doar prin propria-i identitate de măsură. Acesta un argument doar în favoarea acțiunii, nu a măsurii.
(2) Da, total de acord. Dar după cum zicea și domnul Arafat, lumea merge oricum la cumpărături. Măsura cu mobilitatea are efect dacă e vorba de lucruri de la care oamenii se pot abține și pe care nu le mai fac deloc sau pe care le fac în alt mod, nu pe care le fac în alt interval orar, mai scurt.
(3) A intrat în vigoare măsura duminică seara și deja de luni am intrat în platou. Nice!
(4) Care cozi de sărbători? Erau numai catolici la cozi? Să ne arătați și nouă studiul când iese, vă rugăm!”, a susținut fondatorul graphs.ro.

„Magazinele vor fi pline”

Profesorul universitar și expertul în sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș a subliniat faptul că degeaba se aplică această măsură - de închidere a magazinelor la ora 18:00 - dacă numărul persoanelor care intră în magazine nu este restricționat.

Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere. Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare

Dacă se aplică restricţia orei, dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, a atenţionat Cherecheş, printr-o postare pe Facebook.

Oamenii se îmbulzesc la cumpărături în Cluj-Napoca

S-a dezlănțuit haosul în magazinele din Cluj de când acestea se închid la ora 18:00, iar circulația e interzisă după ora 20:00. Noile restricții sunt văzute de un clujean ca „atentat la siguranța cetățeanului”.

Acesta a publicat o fotografie făcută într-un hipermarket din Cluj-Napoca, unde oamenii se îmbulzeau pentru a-și face cumpărăturile, sâmbătă, 3 aprilie, în a doua zi în care se aplicau noile restricții în municipiu.

Același lucru s-a întâmplat și luni, 4 martie, când la Lidl în Observator, la ora 17:30, oamenii se grăbeau ca să prindă magazinul deschis. Mai multe detalii aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter