Sănătate

Pacienții NU MAI AU LOC în spitale la Cluj! Prefect: „Nu mai sunt locuri nici la ATI, nici pe secțiile normale COVID”

Criza din spitalele care tratează pacienții infectați cu COVID-19 în Cluj continuă. Situația este din ce în ce mai gravă, iar unitățile medicale se află la „limita puterilor”.

 

 


În prezent, în județul Cluj nu mai sunt locuri libere pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, dar nici cele normale unde se tratează pacienții COVID-19.

 


Întrebat ce se va întâmpla și ce măsuri se vor lua pentru a ține sub control criza din spitalele din Cluj, prefectul Tasnadi Szilard a răspuns că încă se caută soluții.

Totodată, prefectul a susținut că nu se exclude nicio variantă, când a fost  întrebat dacă va fi nevoie de ajutorul spitalelor din sectorul privat din județ.


„Nu se exclude nicio variantă. Nu mai sunt locuri libere în spitale. O să vedem în cursul acestei săptămâni în ce direcție vom merge în urma consultării managerilor de spitale”, a declarat pentru monitorulcj.ro prefectul de Cluj, Tasnadi Szilard.

Luni, 5 aprilie 2021, situația spitalelor din județul Cluj e îngrijorătoare: 99 persoane sunt internate în ATI și 709 pacienți infectați cu COVID-19 sunt internați în alte secții din spitale.


Criza de la ATI Cluj persistă de o perioadă îndelungată

Criza din spitalele clujene, în secțiile de ATI, era cunoscută încă din a doua parte a lunii martie 2021, când situația începea să devină din ce în ce mai tensionată și evidentă.

Atunci subprefectul de Cluj, Irina Munteanu, a spus că medicii erau deja „obișnuiți cu greul”, iar situația la ATI era într-o „mișcare continuă și dinamică”. Locurile din spitale se eliberau și ocupau de la oră la oră.


„Situația este într-o dinamică și mișcare continuă. Dacă acum două ore aveam 2-3-5 paturi preterapie intensivă, poate peste o jumătate de oră se schimbă situația. Nu sunt relevante datele decât la fiecare moment. Aici nu vorbesc de mortalitate crescută, ci vorbesc de gestionarea pacienților și situațiile care intervin punctual”, a explicat subprefectul, în data de 22 martie 2021.

Totuși, de această dată spitalele sunt pline, iar locurile nu se mai eliberează. Criza este una evidentă și a acaparat și alte secții, nu doar cele ATI unde pacienții au forme extrem de grave de COVID-19.

Situație dezastruoasă și în alte județe din România

În data de 3 aprilie 2021, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a postat pe Facebook două imagini din fața unor spitale din România, spitale COVID-19 din Brașov și București.

Acolo s-au format cozi interminabile de ambulanțe care aduceau pacienții COVID-19 la spital.  

„Cele două fotografii de mai jos sunt menite să arate situația din spitale. Nu am scris clar mesajul pe care am vrut să îl transmit și pare că a rămas loc de interpretări. Nu este o critică la sistem, nu este un mesaj politic. Mesajul este, dacă vreți, cât se poate de simplu: aveți grijă de voi și de ai voștri!

Las aici două fotografii. Nu, nu sunt parcări de ambulanțe ci cozi în fața unor spitale care tratează pacienți Covid-19.

Prima este de ieri de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov a doua este de săptămâna trecută din parcare de la București, în fața Spitalului Sf. Pantelimon”, a scris ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, într-o postare pe Facebook, în data de 3 aprilie 2021.

Vezi foto 2 din galerie cu situația din spitalele din Brașov și București.

abonare newsletter