Sănătate

Răzvan Cherecheș nu este de acord cu noile restricții. „Vor genera aglomerare în apropierea orei de închidere”

Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB Cluj), a declarat că nu i se par în regulă noile restricții, acestea neavând la bază dovezi științifice.

 

 


Profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheș, cunoscut de mulți, pe rețelele de socializare, ca Profu’ de Sănătate, a afirmat pe pagina sa de Facebook că nu este de acord cu noile restricții, din motive științifice.

„Restricționarea orarului de funcționare nu e bazată pe dovezi științifice”

„Complet de acord cu Ștefan Voinea (analiză rapidă a literaturii științifice- http://bit.ly/studii_restrictii_covid). Restricția orarului de funcționare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi științifice și va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere.” a transmis Răzvan Cherecheș pe pagina de Facebook.


„Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacțiune între oameni (cât timp și câți oameni). Dacă se aplică restricția numărului de persoane în supermarketuri în funcție de suprafață, mulți oameni nu vor putea să își cumpere cele necesare.

Dacă se aplică restricția orei dar nu se aplică restricția numărului de persoane, acest lucru va rezulta în focare masive de infecție. Ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricția generală și să fie restricționat accesul la mall-uri sau la petreceri private.” a mai explicat acesta.


Relaxarea restricțiilor, la nici câteva zile după ce au fost date?

Se pare că se analizează restricția privind programul de funcționare a magazinelor doar până la ora 18:00, mai ales dacă se va constata că această măsură duce la aglomerație. Măsura se aplică în zilele de weekend pentru toate localitățile care au rata de infectare cu COVID-19 de peste 4 la mia de locuitori, și pe tot parcursul săptămânii în toate localitățile care au rata de incidență de peste 7,5.

O altă măsură care este luată în analiză este cea care are în vedere închiderea sălilor de fitness și de sport. Guvernul ia în calcul deschiderea sălilor de fitness, dacă persoanele care merg să facă sport se testează înainte cu teste antigen. Momentan, sălile de sport sunt închise în localitățile care au rata de peste 4 la mia de locuitori.


Varianta testelor antigen este luată în calcul și pentru deschiderea unor evenimente printre care concertele, filmele sau spectacolele de teatru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter