Sănătate

Peste 120 de incendii în spitalele din România în DOAR cinci ani! Care au fost cauzele?

Peste 120 de incendii au izbucnit în spitalele din România în ultimii cinci ani. Cele mai frecvente cauze au fost instalațiile electrice defecte sau improvizate. În spitalele din Cluj au izbucnit două incendii în doar două luni.

 

 


În ultimii cinci ani au avut loc 123 de incendii în spitalele din România, unde zeci de oameni și-a pierdut viața. Anchetele arată că peste o tremie din incendii s-au provocat din cauza instalaţiilor electrice defecte sau improvizate. Niciun incendiu nu a fost provocat de instalațiile de încălzire din priză, potrivit statisticii IGSU, obținute de Libertatea.


Aproape jumătate din incendiile din spitale vin de la instalațiile electrice stricate sau improvizate. Aceasta este de departe cea mai frecvent întâlnită cauză a producerii incendiilor în sistemul sanitar. Doar în 2020 au avut loc 14 incendii în spitalele din România care au avut ca și cauză sistemul de electricitate stricat.  


Din totalul de incendii, 10 au fost provocate intenționat, arată statistica obținută de Libertatea. Niciunul din cele 123 de incendii din spitale, din perioada 2016-2020, nu a avut drept cauză „mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate”. La alte 11 incendii, IGSU nu a precizat cauza specifică.
 

Cauzele incendiilor care au izbucnit în spitalele din Cluj

Pe data de 22 noiembrie 2020, a izbucnit un incendiu la Spitalul CFR din Cluj-Napoca care a pornit din cauza unui scurtcircuit produs într-o toaletă. Pompierii au reuşit să stingă focul după doar câteva minute, fiind nevoiţi să evacueze trei bolnavi. Toaleta se afla în zona secţiei de interne şi deservea mai multe saloane.


La puțin timp după incendiul de la Spitalul CFR, pomperii au fost alertați pe data de 8 decembrie 2020 după ce Institutului de Urologie a fost la un pas de tragedie. S-a produs un scurtcircuit electric la un panou de iluminat cu led din blocul operator al Institutului de Urologie.

După tragedia de la Piatra Neamț, s-au demarat controale la toate secțiile de ATI din țară pentru ca autoritățile să se asigure că totul este în regulă, același lucru s-a întâmplat și în Cluj. În urma controlului s-a constatat că 21 de secții ATI din Cluj nu au autorizație ISU, însă gravitatea este că în acest moment, după atâtea incendii petrecute în țară și în județ, nouă secții de ATI încă funcționează fără autorizație de incendii, potrivit purtătorului de cuvânt ISU Cluj.


Toate secțiile de ATI care nu au autorizație de incendiu au primit o amendă de 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei.

Principalele nereguli constatate în timpul controalelor ISU Cluj

– reducerea gabaritului căilor de acces evacuare din holuri sau casa de scări, prin amplasarea unor panouri de PVC sau depozitarea de diferite materiale necesare actului medical sau aparatură medicală mobilier, etc.


– nu este asigurată dotarea tuturor spațiilor cu instalații pentru iluminat de securitate pentru evacuare sau cele existente nu sunt în totalitate funcționale

– centralele aferente instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu prezintă defecte de funcționare

– instalațiile electrice de forță și iluminat sunt utilizate la capacitate maximă și în acest sens nu s-au efectuat verificări periodice conform reglementărilor tehnice

– în unele clădiri aferente secțiilor medicale din spitalul holurile utilizate pentru evacuarea persoanelor nu au gabaritul minim de 2,2 metri, îngreunând astfel evacuarea în situații de urgență

– la nivelul unor spitale controlate se constată faptul că serviciul privat pentru situații de urgență nu este constituit, ori funcționează fără respectarea prevederilor în vigoare

CITEȘTE ȘI:

Ești în siguranță în spitalele din Cluj? Un nou caz Piatra Neamț poate izbucni în orice clipă!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter