Sănătate

Ești în siguranță în spitalele din Cluj? Un nou caz Piatra Neamț poate izbucni în orice clipă!

La o lună de la tragedia de la Piatra Neamț, care a marcat o țară întreagă, controalele ordonate după incendiul devastator scot la iveală mizeria de sub preșul sistemului medical din România.

 

 


În data de 14 noiembrie, zece pacienți bolnavi de COVID-19 și intubați au decedat în urma unui incendiu violent care a izbucnit la secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Piatra Neamț. Autoritățile centrale promiteau controale „la sânge” în spitalele din toată țara.

 


În urma incendiului sfâșietor de la Piatra Neamț, mai mulți pacienți, printre care și medicul-erou Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări pentru a-și salva bolnavii, s-au zbătut pe patul de spital pentru viața lor. Din păcate, alți doi pe lângă cei 10 pieriți în noaptea fatidică au pierdut lupta cu moartea. Soarta a fost puțin mai blândă cu dr. Cătălin Denciu, internat la o clinică din Belgia și detubat în urmă cu puțin timp, după ce a suferit arsuri pe circa 75% din suprafața corpului.

Peste 1.900 de nereguli constatate în spitalele din țară

În lunea imediat următoare după tragedia de la Piatra Neamț, autoritățile centrale trimiteau echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pentru a efectua controale în toate secţiile ATI din țară. Scopul fixat era verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale, potrivit unui comunicat al Guvernului României.


Din 17 noiembrie și pânâ în prezent, aceste echipaje mixte au derulat 292 de controale de prevenire la secțiile de ATI din țară și au identificat 1.921 deficiențe în apărarea împotriva incendiilor, 138 dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor. Pentru neregulile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 1.493 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.402 de avertismente și 91 de amenzi, în cuantum de 448.401 de lei.

Practic, din totalul de 1.392 de clădiri ale unităților sanitare și private cu paturi, doar 310 dețineau autorizația de securitate la incendiu, 52 de unități fiind autorizate parțial, potrivit cifrelor din 16 noiembrie 2020. Potrivit IGSU, 728 dintre clădirile unităților sanitare „nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu”, iar dintre cele 302 de clădiri care nu dețineau autorizație, 120 au primit de atunci avizele de securitate la incendiu.


Scânteia care poate declanșa iadul: lipsa avizului de securitate la incendiu

În zilele următoare tragediei de la Piatra Neamț, monitorulcj.ro a încercat să obțină lista unităților medicale din Cluj care nu au obținut autorizația de securitate la incendiu. Solicitarea adresată Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj a rămas însă fără ecou, iar răspunsul a întârziat să apară. În schimb, din nefericire, au apărut fisurile în sistemul medical clujean. Culmea, la două spitale care au probleme în ceea ce privește avizul de securitate la incendiu.

Mai întâi, în data de 22 noiembrie, un incendiu izbucnit din cauza unui scurtcircuit într-o baie a Spitalului CFR din Cluj-Napoca a ridicat sprâncenele, mai ales că unitatea spitalicească nu avea „actele în regulă”. Potrivit ISU Cluj, în urma unui control efectuat în noiembrie 2019, inspectorii de specialitate au constatat că la Spitalul CFR nu exista autorizație de securitate pentru incendii, fiind aplicată și o amendă de 50.000 de lei.


Ulterior, în data de 8 decembrie, pompierii clujeni au fost alertați după un scurtcircuit electric produs la un panou de iluminat cu LED din blocul operator al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. Noroc cu personalul spitalului, care a reacționat prompt, reușind să stingă focul cu mijloace proprii. Unitatea medicală a fost controlată în ianuarie 2020 și sancționată cu amendă. Da, ați ghicit, unitatea nu avea autorizație de securitate la incendiu!

Doar 12 spitale din Cluj au autorizație de securitate la incendiu

În lipsa unui răspuns la solicitarea monitorulcj.ro, ISU Cluj a ieșit în față – la o lună de la tragedia de la Piatra Neamț – cu un bilanț cu o logică inversă. În loc să fie indicate spitalele care au în continuare probleme în privința avizelor de securitate la incendiu, ISU Cluj a publicat o listă cu (doar) 12 unități spitalicești care sunt în regulă – 11 din Cluj-Napoca, unul singur din județ, la Borșa. Acestea sunt:

1. Spitalul Clinic Județean – Clădire Chirurgie 1 Cluj-Napoca
2. Spitalul Clinic Județean – Clădire Diabet Cluj-Napoca
3. Spitalul Clinic Județean – Ortopedie 2 Cluj-Napoca
4. Spitalul Clinic Județean – Clădire lmogen Cluj-Napoca
5. Spitalul Clinic Județean – Pavilion 2 Psihiatrie 1 Cluj-Napoca
6. Spitalul Clinic Județean – Pavilion 4 Psihiatrie 1 și 2 Cluj-Napoca
7. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Secția Distrofici Cluj-Napoca
8. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Secția Prematuri Cluj-Napoca
9. Spitalul Clinic De Pneumofiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca
10. Spitalul de Boli Psihice Cronice din Borșa
11. Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca
12. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca

„Menționăm că, pentru unitățile sanitare puse în funcțiune înainte de anul 1992, la care ulterior nu s-au adus modificări constructive (amenajări sau modernizări) sau schimbări de destinație până în prezent, nu este necesară solicitarea și obținerea autorizației de securitate la incendiu”, se arată într-un comunicat remis de la ISU Cluj.

Să înțelegem că în cele aproape trei decenii scurse, aceste unități medicale au rămas la aceleași standarde brute…?

Conform ISU Cluj, restul unităților medicale care nu figurează pe lista celor cu autorizație de securitate la incendiu sunt: construcțiile/amenajările ce se pot afla în procesul de autorizare la momentul actual, spitalele unde încă nu s-a solicitat autorizația de securitate la incendiu, respectiv unitățile care nu se încadrează în categoria construcțiilor/amenajărilor care se supun autorizării, conform prevederilor legale.

Care sunt ele, să le dibuim noi din lista cu zeci și zeci de spitale!

După ce a ignorat întrebările, ISU Cluj se laudă… că își face treaba?

În ultima lună, inspectorii din cadrul ISU Cluj au verificat unitățile sanitare din județ, cu prioritate cele cu paturi și secții de ATI. Verificările sunt derulate cel puțin o dată pe an, spune purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, locotenent colonel Andrei Biriș, dar acestea au fost reluate și „întețite”, în urma evenimentelor recente.

Începând din 17 noiembrie, au fost desfășurate 35 de controale de prevenire, pe timpul cărora au fost constatate 331 de deficiențe sau încălcări ale prevederilor actelor normative în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, în urma cărora au fost emise 244 de sancțiuni contravenționale, dintre care 242 de avertismente și doar două amenzi, în valoare de 12.500 lei.

Potrivit ISU Cluj – într-o „linie de comunicare pe acest subiect asemănătoare pentru toate inspectoratele pentru situații de urgență” – nu sancțiunile găsite în urma neregulilor, ci „informarea corectă și pregătirea personalului angajat” au fost principalele obiective ale acțiunilor din ultimele săptămâni.

Principalele nereguli constatate în timpul controalelor ISU Cluj

– reducerea gabaritului căilor de acces evacuare din holuri sau casa de scări, prin amplasarea unor panouri de PVC sau depozitarea de diferite materiale necesare actului medical sau aparatură medicală mobilier, etc.

– nu este asigurată dotarea tuturor spațiilor cu instalații pentru iluminat de securitate pentru evacuare sau cele existente nu sunt în totalitate funcționale

– centralele aferente instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu prezintă defecte de funcționare

– instalațiile electrice de forță și iluminat sunt utilizate la capacitate maximă și în acest sens nu s-au efectuat verificări periodice conform reglementărilor tehnice

– în unele clădiri aferente secțiilor medicale din spitalul holurile utilizate pentru evacuarea persoanelor nu au gabaritul minim de 2,2 metri, îngreunând astfel evacuarea în situații de urgență

– la nivelul unor spitale controlate se constată faptul că serviciul privat pentru situații de urgență nu este constituit, ori funcționează fără respectarea prevederilor în vigoare

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Naivitate ardelenească dusă la extrem: credeam că negocierile pentru Guvern sunt în impas pentru că toți își doresc Sănătatea și Educația, ca să le facă să meargă


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter