monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Dr. Lehel Csergo, despre haosul de la spitalul din Câmpia Turzii: „Infirmiera trecea de pe secția de COVID-19 pe secția bolnavilor de AVC sau diabet”

Dr. Lehel Csergo a făcut noi dezvăluiri în cazul Spitalului din Câmpia Turzii și a semnalat noi probleme apărute în perioada în care a lucrat acolo.

Dr. Lehel Csergo, despre haosul de la spitalul din Câmpia Turzii: „Infirmiera schimbă pamperșii la pacieți COVID-19 și ulterior trecea pe secția bolnavilor de AVC sau diabet”

 

 


Dr. Csergo a relatat în ultimele săptămâni mai multe nereguli la Spitalul „Dr. Cornel Igna” pe contul personal de Facebook. Medicul a dezvăluit condițiile în care a fost nevoit să își desfășoare activitatea și inclusiv neregulile grave comise de conducerea unității medicale.

 


Reacția lui Csergo a venit după ce la Câmpia Turzii s-a format o Comisie și au fost analizate afirmațiile medicului care și-a dat demisia între timp. Conform raportului, personalul medical nu a fost suprasolicitat în ultimele luni, dar varianta Dr. Csergo îi contrazice pe cei are au realizat această anchetă.

„Ce nu a înțeles comisia, cum nu a înțeles nici managerul (cine nu a îmbrăcat combinezonul de protecție ca să intre pe această secție Covid, nu are cum să înțeleagă cât s-a muncit acolo!) este faptul că nu poți compara activitatea secției in vremuri normale cu ce se întâmplă acum. În primul rând secția a fost împărțită in 4 zone: camera de gardă, zona tampon pentru pacienți netestați, zona varde cu pacienți nonCovid și zona roșie cu pacienți Covid. În zona tampon în fiecare salon există un singur pacient. În zona verde pacienții sunt distanțați, adică într-un salon cu 4 paturi poți pune numai 2 pacienți. În aceste conditii 27 de pacienți pe 40 de paturi a însemnat o secție ultraplină. Apoi pe fiecare din aceste zone ar trebui să existe personal separat. Nu este normal ca infirmiera după ce a schimbat pampersul la 5 pacienți cu Covid, să treacă pe zona verde și să îngrijească pacienți cu diabet sau AVC.”, a dezvăluit Dr. Csongo Lehel.


Medicul a dezvăluit și cum erau tratați bolnavii în stare gravă de la Spitalul din Câmpia Turzii

„Dar ce nu s-a înțeles cu adevărat a fost activitatea din zona roșie. Mulți pacienți erau cu stare generală alterată, cu insuficiență respiratorie severă. Erau cazuri de terapie intensivă, nu de medicina internă. Masca CPAP nu se pune pe secții obișnuite, se pune pe ATI. Nu poți lăsa un pacient cu mască CPAP, pus pe monitor de funcții vitale, in grija unei asistente care supraveghează 6-7 saloane. Așa că in acest caz nu este corect sa aplici normativul de personal pentru Medicină Internă, adică o asistentă la 8-12 pacienți. Trebuia aplicat normativul de ATI, cu o asistentă la 2-4 pacienți. Oricum, prima măsură logică in situația dată ar fi fost detașarea personalului ATI pe secția Covid, pentru îngrijirea bolnavilor în stare gravă.”, a mai scris medicul pe Facebook.