Sănătate

Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora? Acest aspect trebuie luat în considerare

Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora? Care mască te va proteja cu adevărat în fața infecției cu noul coronavirus?

Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora? Acest aspect trebuie luat în considerare Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora? Acest aspect trebuie luat în considerare

 


 


Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora? Măștile de protecție sunt obligatorii atât în spațiile publice deschise, cât și în cele închise. Însă, care sunt cele mai bune măști pentru a ține la distanță coronavirusul?

 


Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora? Măștile textile și chirurgicale

Cei mai mulți români aleg măștile textile, din bumbac, reutilizabile, și pe cele chirurgicale, deoarece sunt mai ieftine. Însă, acestea nu oferă cel mai mare grad de protecție împotriva Covid19.

Conform MApN, măștile de uz medical sunt de două tipuri: chirurgicale și „semi-măști cu filtre de protecție respiratorie de unică folosință”. Primele dintre ele protejează cel mai puțin, dar sunt cele mai ieftine. Acestea previn transmiterea infecțiilor prin picături de salivă, secreții respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase.


Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora?

„Capacitatea de protecție este asigurată de structura tristratificată a măștii. Protejează incomplet de boli infecțioase, deoarece nu formează o etanșare strânsă la nivelul feței și nu prezintă un filtru de protecție respiratorie”, au explicat specialiștii MApN.

Conform altor specialiști, măștile textile protejează într-o oarecare măsură, dar nu sunt la fel de eficiente ca cele medicinale. Față de fibrele de bumbac, fibrele unei măști medicale sunt din material sintetic și aranjate haotic, astfel că este mai greu ca particulele de coronavirus să ajungă să fie inhalate.


Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora? Măști cu filtre

Pentru cel mai mare grad de protecție, pot fi alese măștile cu filtre. Dintre măștile americane, MApN recomandă masca N95:

„Aceasta este un dispozitiv de protecție respiratorie conceput pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și o filtrare eficientă a particulelor aeriene. Blochează cel puțin 95% din particulele de test foarte mici, de aceea este foarte potrivită pentru o protecție eficientă împotriva transmiterii infecțiilor”, au mai spus specialiștii.


Ce grad de protecție au măștile, în funcție de tipul acestora?

Cele mai bune măști de protecție sunt, totuși, cele FFP3. Potrivit MApN, acestea „filtrează 99% din particule cu dimensiuni mai mici de 0,6 microni, conferind astfel protecție bună față de unele virusuri, bacterii și fungi comparativ cu măștile prezentate anterior.”

Și în cazul acestor măști, trebuie să fie ales un model potrivit pentru față și nas. Dacă acestea nu se mulează bine pe față, aerul trece prin margini, așa că nu este filtrat, iar protecția nu mai este asigurată.

Cei care poartă barbă sau mustață trebuie să fie și mai atenți, pentru că masca trebuie să acopere bine nasul, obrajii și bărbia, pentru a fi eficientă.

În cazul celor care fac efort fizic sau poartă ochelari, poate fi util să aleagă un model de mască de protecție cu supapă, ce să permită o evacuare mai eficientă a aerului expirat.

CITEȘTE ȘI:

43.000 de teste COVID19 vor fi distribuite în unitățile de primiri urgențe în această săptămână

 

 

Toate orașele din județul Cluj au depășit rata de infectare de 3 cazuri de COVID19 la o mie de locuitori

 

 

 

abonare newsletter