Sănătate

Clujenii, exemplu de bună purtare? „Aici oamenii purtau mască pe stradă de înainte să fie obligatoriu”

Rata de infectare cu COVID-19 la Cluj este foarte ridicată în această perioadă. Comportamentul clujenilor sau alt factor a provocat această creștere?

Clujenii, exemplu de bună purtare? „Aici oamenii purtau mască pe stradă de înainte să fie obligatoriu” Clujenii, exemplu de bună purtare? „Aici oamenii purtau mască pe stradă de înainte să fie obligatoriu”

 

 


La Cluj-Napoca incidența a ajuns până într-un punct care poate să fie considerat alarmant. Totuși, ce a provocat creșterea accelerată a numărului cazurilor?

 


Prefectul Clujului susține că prelucrarea foarte multor teste de depistare COVID-19 este motivul principal pentru care există atât de multe cazuri pozitive și nu comportamentul clujenilor.

Abrudean spune că la Cluj-Napoca se purta masca de protecție pe stradă chiar de înainte ca aceasta să fie obligatorie și că oamenii sunt responsabili privind măsurile de combatere a coronavirusului.


„În Cluj-Napoca vreau să vă spun că oamenii poartă mască de înainte ca noi să instituim obligativitatea purtării de mască pe stradă. Deci am avut niște analize pe care le-am făcut pe aici, se putea observa foarte ușor că oamenii erau responsabili încă de înainte să introducem măsurile”, a declarat prefectul, în direct, la o televiziune națională.

Numărul mare de teste efectuate ar putea justifica parțial numărul mare de cazuri pozitive, dar este de luat în calcul și că în orașul studenților s-au organizat câteva evenimente sociale, precum petreceri cu un număr mare de persoane.


„Cu siguranță există și o explicație pentru numărul mare de cazuri, probabil socializarea excesivă a dus la apariția unor focare. Am avut într-adevăr câteva evenimente nedorite, petreceri, în anumite zone ale orașului. Am intervenit acolo și am instituit zonă de siguranță specială într-o zonă cunoscută pentru petrecerile studenților. Lucrul acesta nu se mai întâmplă de mai mult de două săptămâni.”

În același timp, Clujul nu este cu mult diferit de restul țării chiar dacă se află în topul numărului de cazuri din țară. Focare familial și la unităție economice au apărut și aici, la fel cum s-a întâmplat și în alte județe.


„În rest vorbim de focare familiale sau care apar în anumite unități economice, ceea ce se întâmplă peste tot în țară. Nu aș spune că municipiul Cluj-Napoca este diferit din acest punct de vedere, însă repet amploarea numărului de teste ne dă această cifră foarte mare și această incidență foarte mare pentru că vă dau un exemplu foarte simplu, dacă noi nu mai testăm o zi la Cluj, incidența scade cu 0,3 la mie. Deci lucrurile sunt cât se poate de simple, matematic și statistic”, adaugă Mircea Abrudean, prefectul Clujului.

CITEȘTE ȘI:

Mai multe locuri pentru tratarea pacienților COVID19. Abrudean: „Adăugăm 13 paturi de ATI și încă 125 de paturi normale în următoarea săptămână”

 

Carantină totală în județul Cluj? Prefect: „Am carantinat 2 localități, analizăm posibilitatea la Gherla și Dej pentru carantină”

 

abonare newsletter