Sănătate

Oamenii lasă garda jos în preajma familiei și prietenilor. Până unde ar trebui să mergem cu precauțiile și distanțarea?

Oamenii păstrează distanța socială față de oamenii străini, însă lasă garda jos când vine vorba de rude sau de prieteni. Distanțarea și purtarea măștii sunt necesare în jurul celor dragi?

Oamenii lasă garda jos în preajma familiei și prietenilor. Până unde ar trebui să mergem cu precauțiile și distanțarea? Oamenii lasă garda jos în preajma familiei și prietenilor. Până unde ar trebui să mergem cu precauțiile și distanțarea?

 

 


Una dintre principalele măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus, pe care atât medicii cât și autoritățile o susțin, este distanțarea socială. Când e vorba să o aplice, cei mai mulți dintre noi se gândesc că trebuie să stea departe de oamenii străini, nu de rude sau de prieteni. Acest lucru este greșit din punctul de vedere al specialiștilor.

 


Oamenii lasă garda jos în jurul celor dragi

„Rudele, prietenii reprezintă un spațiu familiar pentru noi, în care suntem mai puțin precauți, mai obișnuiți cu o anumită rutină și atunci ținem garda jos. Tindem să fim mult mai îngăduitori cu simptomele, cu măsurile de precauție și acționăm în contextul apropierii familiare pe care o aveam și până atunci”, a explicat Ana Cristina Stoian, psihoterapeut, la Digi24.

Aceasta a mai spus că în spațiul public oamenii sunt mult mai precauți, mai atenți la cei din jur.


„Aici intervine partea negativă a situației - a ne izola de prieteni, de cunoscuți este foarte dificil, e printre cele mai dificile aspecte cu care ne-am confruntat până acum.”

Masca de protecție purtată în preajma cunoscuților?

Psihoterapeutul spune că este o alegere personală și, deși nu ar trebui să pună o barieră emoțională, totuși se întâmplă.


„Este un aspect foarte dificil. Dincolo de recomandările existente, este o alegere personală. A ne detașa și a ne distanța de cei dragi este foarte dificil și ne poate afecta sănătatea mentală, emoțională pe termen lung”, a mai spus Stoian.

Cum pot oamenii combate singurătatea și episoadele de depresie cauzate de distanțarea față de rude sau prieteni?


„Cel mai important lucru este să punem lucrurile în context, să fim recunoscători pentru celelalte aspecte din viețile noastre, pentru ce putem face, să ne continuăm viețile în contextul actual în cel mai bun mod posibil, să avem în minte că este o perioadă finită, să ne ajutăm reciproc, să discutăm cu alții, să ne exprimăm temerile, să căutăm un ajutor profesional, să rămânem în comunicare cu cei apropiați”, a recomandat psihoterapeutul la Digi24.

CITEȘTE ȘI:

Fără petreceri private de Revelion! Orban:„Românii se pot caza la hotel, dar petrecerile vor fi interzise”

 

 

Cele mai stricte măsuri anti-COVID19 luate în țările europene. Circulația interzisă noaptea, închidere totală, școala EXCLUSIV online

 

 

 

 

abonare newsletter