Sănătate

Raed Arafat, ordin către spitale:„Toți pacienți aduși de ambulanțe vor fi acceptați”

Spitalele nu mai pot refuza pacienții aduși de ambulanțe. Raed Arafat a emis un ordin prin care pacienții trebuie primiți, indiferent de numărul locurilor disponibile.

Spitalele trebuie să accepte pacienții aduși cu ambulanțele, chiar și în lipsa locurilor. Arafat: avem mașini pline cu oameni. Spitalele spun „ocoliți-ne” Spitalele trebuie să accepte pacienții aduși cu ambulanțele, chiar și în lipsa locurilor. Arafat: avem mașini pline cu oameni. Spitalele spun „ocoliți-ne”

 

 


Raed Arfat, Ministrul Afacerilor Interne, a emis luni, 2 octombrie, un ordin prin care le cere spitalelor și Unităților de Primiri Urgențe din țară, să accepte toți pacienții aduși cu ambulanța, în ciuda lipsei locurilor din centrele medicale.

 


Situația în unitățile medicale este una gravă, multe dintre acestea nemaiavând locuri libere pentru tratarea noilor pacienți, atât a celor suspecți de COVID-19, cât și a celor care suferă de alte afecțiuni.

Reprezentanți ai SMURD și ai Serviciilor de Ambulanță se plâng de faptul că mașinile sunt pline de oameni pe care spitalele nu-i mai primesc.


„Avem mașinile pline cu oameni și spitalele au început să spună către dispecerate: Ocoliți-ne, nu putem să vă primim acum, nu avem locuri disponibile”, spune un specialist familiar cu discuția de la ședința care a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne, potrivit Libertatea.

Un medic care lucrează la un spital de urgență a declarat pentru aceeași sursă, faptul că respingerea pacienților aduși pe ambulanță este un obicei vechi, dar în prezent a devenit un lucru care se întâmplă des:


„Dacă te primește în curte cu ambulanța și ajungi la UPU, atunci bolnavul rămâne în spital, până când poate fi externat sau transferat. Dar dacă spitalul îți spune din timp că nu are loc, atunci ești obligat să-l duci în altă parte”

Astfel, ministrul de interne obligă unitățile medicale să primească pacienții, indiferent dacă există sau nu locuri disponibile:


„Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin.”

Totodată, spitalele nu pot să respingă ambulanțele la structurile de primiri de urgență sau la camera de gardă. Dispeceratul de la urgențe are, în același timp, obligația de a trimite bolnavii la cel mai apropiat spital care poate să îi trateze.

Ministrul de Interne le cere angajaților de la UPU, evaluarea rapidă a pacienților, pentru a evita supraaglomerarea la urgențe. Astfel, echipajele care se ocupă de transportarea pacienților la spital să poată pleca în maxim o oră la alte intervenții 112.

CITEȘTE ȘI:

Ce trebuie evitat în mijloacele de transport în comun? Pericolul de infectare este mai mare dacă oamenii nu respectă acest lucru

 

Cluj a depășit pragul de 5 infectări cu coronavirus la mia de locuitori. Majoritatea județelor au înregistrat peste 100 de cazuri de infectare cu noul CORONAVIRUS

 

abonare newsletter