Sănătate

Medicamente pentru COVID19. Care tratamente sunt EFICIENTE și care nu?

În ultima perioadă s-a vorbit de mai multe tratamente împotriva virusului, însă s-a demonstrat că doar o parte din ele sunt eficiente.

medicamente-pentru-covid19-care-tratamente-sunt-eficiente-si-care-nu medicamente-pentru-covid19-care-tratamente-sunt-eficiente-si-care-nu

 

 


 

În spațiul public s-a vorbit de tot felul de tratamente anti-covid, însă nu toate medicamentele aduc beneficii oamenilor care sunt infectați cu noul coronavirus.


Care sunt cele mai eficiente medicamente împotriva COVID-19?

Cele mai eficiente medicamente pentru combaterea virusului sunt Dexametazona și Remdesivir.

Trialuri clinice (National Institute for Health Research - UK) au demonstrat că Dexametazona îmbunătățește supraviețuirea în cazurile severe COVID-19 (probabil prin reducerea inflamației pulmonare), iar  Remdesivir are beneficii modeste, scurtarea perioadei simptomatice.


Dexametazona este un medicament ieftin, folosit încă din anii '60 pentru diminuarea inflamaţiei în afecţiuni precum artrita, reduce cu circa o treime rata deceselor în rândul pacienţilor cel mai grav afectaţi de COVID-19, internaţi în spitale, arată un studiu realizat de niște cercetărtori din Marea Britanie.

Remdesivir este un tratament împotriva COVID-19 destinat adulților și adolescenților începând cu vârsta de 12 ani, care au pneumonie și care necesită suplimentare cu oxigen. Acest medicament a fost primul care a primit autorizație de introducere pe piață condiționată.


Ce medicamente nu sunt eficiente pentru combaterea virusului

În același timp mai există și medicamente care nu au adus beneficii clare în lupta cu Covid-19. Este vorba despre Hidroxiclorochina și Lopinavir. Aceste medicamente nu au beneficii clare sau efecte semnificative în lupta cu virsul. .

Tocilizumab, plasma convalescenților, anticorpi neutralizanți - arată promițător, dar încă nu sunt disponibile rezultate finale.


CITEȘTE ȘI:

România poate produce Remdesivir, medicamentul împotriva COVID-19, dar refuză să o facă! Statul mai bine cumpără de la alții

 

 

abonare newsletter