Sănătate

Obezitatea crește riscul de deces de Covid-19 cu 48%

Persoanele obeze infectate cu Covid-19 au 48% șanse mai mari să moară, din cauza bolilor asociate obezității.

Obezitatea crește riscul de deces de Covid-19 cu 48% Obezitatea crește riscul de deces de Covid-19 cu 48%

 

 


Încă de la începutul pandemiei, mai multe studii au raportat că cei mai mulți pacienți bolnavi de Covid-19 au fost oameni care se luptau cu obezitatea. Această teorie a fost confirmată, în ultimele săptămâni, când noi studii au demonstrat că persoanele supraponderale prezintă un risc mai mare de infecție.

 


Oamenii de știință au descoperit, astfel, că persoanele obeze au 113% șanse mai mari să ajungă la spital din cauza infectării cu noul coronavirus, 74% mai multe șanse să ajungă la terapie intensivă din cauza virusului și 48% mai multe șanse să moară din această cauză.

Biologia obezității accentuează Covid-19

Obezitatea include mai multe afecțiuni, precum imunitatea afectată, inflamația cronică și sângele predispus la coagulare, iar toate acestea pot agrava coronavirusul.


„Nu am înțeles din timp că un factor major de risc este obezitatea. Abia mai recent ne-am dat seama de impactul devastator al obezității, în special la persoanele tinere”, a spus Anne Dixon, medic cercetător.

Persoanele cu obezitate au mai multe șanse decât persoanele cu greutate normală să aibă alte boli care sunt factori de risc independeți pentru Covid-19 sever, inclusiv boli de inimă, boli pulmonare și diabet. Sunt, de asemenea, predispuși la sindromul metabolic, în care nivelurile de zahăr din sânge, nivelurile de grăsime sau ambele sunt nesănătoase, iar tensiunea arteriale poate fi ridicată, conform sciencemag.org


Pierderea în greutate poate reduce riscul de dezvoltare a Covid-19

Persoanele care suferă de obezitate ar trebui să aibă mai multă grijă la igienă și la măsurile de protecție, față de o persoană cu greutate normală:

„Dacă ești o persoană cu obezitate, fii în plus, foarte precaut. Poartă-ți masca. Spălați-vă pe mâini. Evitați adunările mari”, a spus Ilhem Messaoudi, imunolog la Universitatea din California.


Exercițiile fizice și pierderea chiar și modestă în greutate pot îmbunătăți sănătatea metabolică a unei persoane cu obezitate, iar astfel își reduce șansele de a dezvolta Covid-19 sever în cazul în care se infectează.

CITEȘTE ȘI:

Urmează luni critice în lupta cu Covid: Suntem pe primul loc la mortalitate din Europa

 

Vaccinurile anti-COVID ajung în țară în luna decembrie

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter