Sănătate

Un TIR de Terapie Intensivă ajunge la Cluj. Medicii de pe ATI sunt la CAPĂTUL puterilor

Patru unități mobile de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) au ajuns, în luna iunie, în România, acestea fiind achiziționate prin Fundația SMURD.

Un TIR de Terapie Intensivă ajunge la Cluj. Personalul ATI este la capătul puterilor Un TIR de Terapie Intensivă ajunge la Cluj. Personalul ATI este la capătul puterilor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a primit în administrare aceste unități, le va distribui și plasa strategic la nivel național, pentru o reacție rapidă în caz de pandemii sau accidente colective și dezastre, acolo unde va fi nevoie de ele. Fiind construite pe structura unui TIR, fiecare din aceste unități mobile poate fi deplasată oriunde în țară, crescând astfel capacitatea de ATI, acolo unde va fi cea mai mare nevoie.

Un camion de Terapie Intensivă va ajunge la Cluj

Din nefericire, unul din cele patru TIR-uri va ajunge la Cluj, județ în care numărul de cazuri de COVID-19 este în continuă creștere. Informația a fost confirmată de prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, care a anunțat că în zilele următoare va ajunge una dintre unitățile mobile cu 11 paturi, unul din TIR-urile de Terapie Intensivă din dotarea IGSU.


„Secția este echipată, dotată cu ventilatoare, de luni va fi funcțional. La Terapie Intensivă, în Cluj, am avut și cazuri din alte județe. Am decis să eliberăm Terapia Intensivă pentru a avea locuri pentru clujeni, iar pacienții din alte județe să fie transferați în alte părți, dacă se poate în județele de reședință, dacă nu în centrele apropiate care nu au afluxul pe care îl avem noi de pacienți, acesta fiind motivul pentru care am decis să transferăm trei pacienți astăzi (sâmbătă – n.r.) la Oradea”, a declarat Mircea Abrudean, potrivit Libertatea.

În Cluj-Napoca, capacitatea spitalelor este aproape de maximum

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, dr. Ioan Mureșan, afirmă că numărul crescut de cazuri de COVID-19 solicită la maxim medicii, iar numărul personalului de la Anestezie-Terapie Intensivă este insuficient. Situația nu este roz nici la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, fapt confirmat de managerul spitalului, dr. Vasile Mureșan.


„Deschidem și secția de la Medicina Muncii, cu aproximativ 30 de paturi unde vom trimite personal din spital. Va trebui să facem un efort mare să gestionăm lucrurile”, a confirmat Ioan Mureșan. Situația nu este delicată doar în Cluj-Napoca, ci și la Iași, acolo unde nu mai sunt locuri în spitalele COVID-19, iar autorităţile au impus purtarea măştii şi în spaţiile deschise aglomerate.

Ce recomandări are primarul Emil Boc pentru clujeni?

„Recomand cu sinceritate și cu toată forța purtarea măștii cât mai mult cu putință în spații deschise aglomerate, dincolo de obligativitatea purtării ei în spațiile închise. Vă rog să purtați mască, dragi clujeni, este minimul pe care îl putem face pentru a ne proteja și a ține sub control situația”, este mesajul lui Emil Boc.


„Știu că în cultura noastră masca nu este un lucru obișnuit, dar trebuie să devină o obișnuință, să facă parte din rutina noastră pentru o perioadă de timp. Nu este plăcut, este vară, știu inconvenientele, dar trebuie să înțelegem că în vremuri excepționale avem nevoie și de atitudini deosebite, dragi clujeni!”, a mai spus edilul.

 


CITEȘTE ȘI:

Riscul de complicații la bolnavii cu COVID-19 crește proporțional cu greutatea, arată un studiu
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter