Sănătate

Cum încearcă Primăria să recupereze cheltuielile cauzate de coronavirus?

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat un proiect de Hotărâre privind creșterea capacității Spitalului Clinic Municipal de gestionarea a crizei sanitare COVID-19.

cum-incearca-primaria-sa-recupereze-cheltuielile-cauzate-de-coronavirus, sursă foto: Facebook Spitalul Clinic Municipal cum-incearca-primaria-sa-recupereze-cheltuielile-cauzate-de-coronavirus, sursă foto: Facebook Spitalul Clinic Municipal

Proiectul de Hotărâre privind creșterea capacității Spitalului „Clujana” în lupta cu noul coronavirus prin achiziția de echipamente medicale și de protecție medicală a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 3 iunie, la inițiativa primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Potrivit edilului, acest demers a fost necesar pentru ca Primăria să poată accesa fondurile europene acordate României pentru achiziționarea sau decontarea, cum este cazul Clujului, de echipamente medicale. Proiectul de Hotărâre nr. 129a/2020.06.03 a trecut cu 22 de voturi „pentru”, cu neparticiparea la vot a consilierului local PNL Radu Constantea.


3,4 milioane de euro pentru „consolidarea” Spitalului „Clujana” în lupta cu COVID-19

Proiectul a fost aprobat în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1 de creștere a capacității de gestionare a crizei provocate de noul coronavirus. Data estimată pentru finalizarea proiectului este 31 decembrie 2020.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 16.463.615,98 lei (TVA inclus) – circa 3,4 milioane de euro – din care Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Cluj-Napoca are alocat un buget de 4.114.265,24 lei (TVA inclus), iar Spitalul Clinic Municipal are alocat un buget de 12.349.350,74 lei (TVA inclus). De asemenea, a fost aprobat un parteneriat între Municipiul Cluj-Napoca și Spitalul „Clujana” pentru implementarea în comun a proiectului.


Reamintim, că Spitalul „Clujana” se află pe lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 555/2020.04.03. Unitatea medicală are în structura sa 11 secții cu paturi, însumând un număr total de 368 de paturi, la care se adaugă 38 de paturi aferente spitalizărilor de zi, un ambulatoriu integrat cu cabinete de specialitate.

Medicii de la Spitalul „Clujana”, apărați în fața contestatarilor de primarul Emil Boc

În lupta împotriva noului coronavirus, spitalul a fost desemnat să asigure activitatea de triere a pacienților cu patologie respiratorie de etiologie incertă, pentru încadrarea cazului până la confirmarea infecției cu SARS-CoV-2, dar și cazurile urologice, neurologice, nefrologice, până la confirmarea cu COVID-19, respectiv gestionarea cazurilor dializați cronic suspecți sau confirmați cu coronavirus.


Cu toate acestea, meritul cadrelor medicale de la „Clujana” a fost pus sub semnul întrebării, cel mai vocal contestatar fiind deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu. Acesta afirmă că Spitalul „Clujana” „face jocuri de imagine pentru Primăria Cluj-Napoca”, depunând în urmă cu câteva zile și o sesizare penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva unor manageri de spitale din Cluj-Napoca. Mai departe, Ungureanu i-a acuzat pe aceștia – printre care și pe managerul Spitalului „Clujana”, dr. Nicolae Constantea – că „și-au arogat merite necuvenite” pentru modul exemplar în care s-au comportat majoritatea clujenilor în lupta anti COVID-19.

În replică, primarul Emil Boc s-a înfuriat, în timpul unei intervenții telefonice la un post local de radio, declarând că pacienți din mai multe zone ale Transilvaniei au fost triați epidemiologic la „Clujana”. „Cine vă spune toate prostiile astea, cine vă bagă în cap toate tâmpeniile de genul acesta? Spitalul «Clujana» este în planul județului și a Ministerului Sănătății în bătălia împotriva COVID-19!”, a tunat edilul.


Investițiile continuă la Spitalul „Clujana” până la sfârșitul anului 2020

Potrivit referatului de aprobare, Spitalul Clinic Municipal a achiziționat deja o parte din echipamentele necesare în bătălia cu COVID-19. De exemplu, la începutul lunii aprilie, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a alocat suma de 5,5 milioane de lei Spitalului „Clujana”, bani necesari pentru achiziția de echipamente medicale necesare luptei cu noul coronavirus.

Conform proiectului, aceste achiziții vor continua până la sfârșitul anului, printre obiectivele specifice numărându-se „creșterea eficienței și calității actului medical”, „scăderea timpului de diagnosticare și tratament și a prevenției/depistării precoce a pacienților infectați” sau „asigurarea accesului egal al cetățenilor la servicii de sănătate prin realizarea unui sistem sanitar modern și eficient”.


CITEȘTE ȘI:

„Cine vă spune prostiile astea, cine vă bagă în cap tâmpenii de genul?!”. Primarul Emil Boc, foc și pară pe cei care contestă munca medicilor de la Spitalul „Clujana”
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter