Actualitate

Dezbatere cu scântei pe tema sănătății, la Primărie. Ungureanu: „Comunitatea a făcut sacrificii pentru spitale, în timp ce alții au stat la furat”

Deputatul Emanuel Ungureanu acuză că, în timp ce societatea civilă a dotat spitalele pentru a lupta cu coronavirusul, o parte din managerii spitalelor clujene "au stat la furat".

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședinte în comisia de sănătate a parlamentului, a afirmat, în cadrul unei dezbateri organizate de Primăria Cluj pe tema sănătății, că a depus plângere la DNA pe numele unor manageri de spitale clujene, despre care suspectează că au săvârșit abuz în serviciu în timpul pandemiei, prin achiziționarea de materiale de protecție la suprapreț.

„V-am trimis o fotografie (primarului Emil Boc- n.red.) cu o mască, cumpărată de domnul Șușca și de alți manageri de spital din Cluj. O mizerie, o mască fără niciun certificat de conformitate. În timp ce societatea civilă umplea depozitele spitalelor, manageri de spitale cumpărau la suprapreț măști fără un minim control de conformitate a calității. Acest gest nu este doar de iresponsabilitate este un gest criminal. Comunitatea a făcut sacrificii pentru spitale, în timp ce alții au stat la furat. Am mers la DNA și am dat exact acele date care indică în mod clar forme de abuz în serviciu din partea unor manageri de spital din Cluj”, a declarat parlamentarul în cadrul dezbaterii.


Ungureanu: „Clujenii au fost absolut remarcabili”

El a lăudat implicarea societății civile pe parcursul stării de urgență, arătând, de cealaltă parte, că Statul a fost complet nepregătit pentru a face față pandemiei de coronavirus.

„ Au fost situații în care din societatea civilă, indiferent de unde au venit, a suportat greul. Statul român a fost în fundul gol, pe românește. Am discutat cu medici, cu casistente în martie, care spuneau că nu au nicio mască sau au una pe zi. Statul a fost foarte slab, în primul rând pentru că guvernul PSD a lăsat depozitele goale, iar cei 60 de milioande de euro pe care puteam să îi acordăm în martie din ministerul condus de domnul Costache nu i-am dat. (...) Clujenii au fost absolut remarcabili în a înțelege măsurile de siguranță pentru ei și în a face un sacrificiu care ar trebui să ne umple de rușine. Statul român, din taxe și impozite, trebuia să asigure spitalelor necesarul, dar noi ne-am dus tot către cei care plătesc aceste taxe și le-am cerut resurse pentru a putea să îi protejăm pe cei care trebuie să ne salveze viața”, a adăugat Emanuel Ungureanu.


Deputatul a mai spus că Clinica Medicală 1 nu ar fi trebuit să fie în lini întâi a luptei cu coronavirus, întrucât nu are circuitele necesare pentru gestionarea acestei situații. În schimb, el a lăufat eforturile depuse de managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, Ioan Mureșan. 

„Părerea mea este că ideea ca Medicală 1 să fie în linia întâi la COVID a fost o idee proastă. Dacă vine o criză mai mare va fi jale, epidemiologul spitalului județean a fost ignorat când a spus că nu se pot crea circuite. S-a spus de asemenea, că niciun medic nu a dezertat. A existat un protest public din partea medicilor de la Medicala 1 pentru că nu se simțeau în sigurață, nu e ok să îi pui în prima linie fără arme. Ar fi trebuit să îl avem în direct pe domnul Mureșan la Infecțioase unde personalul a performat sub un stres extraordinar. N-ai cum să înveți din criză dacă nu vezi și lucrurile greșite pe care le-ai făcut”, a arătat Ungureanu.


Șușcă: „Am făcut achiziții de peste 8 milioane de lei”

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă, a declarat că, de la începutul anului, a realizat achiziții de peste 8 milioane de lei pentru dotarea spitalului.

„În ceea ce privește Spitalul Clinic Județean de Urgență, în ceea ce privește investițiile în echiapmente medicale, doar în acest an aș putea să vă spun că am făcut achiziții de peste 8 milioane de lei și aici aș vrea să amintesc ventilatoare, monitoare, injectomate, aparate de anestezie, am pus în funcțiune un nou CT, am făcut o achiziție de un RX mobil pentru clădirea Medicală I și nu în ultimul rând, am reușit ca într-un timp foarte scurt să achiziționăm echipament PCR, am făcut o achiziție de extractor automat și alături de cele două echipamente PCR împrumutate de la USAMV și de la UBB am reușit să efectuăm, chiar dacă nu eram un spital de profil, un număr de până la 500 de testări pe zi”, a declarat Șușcă.


El a arătat că este nevoie ca în clădirile spitalului să fie amenajate lifturi exteriorare pentru crearea de circuite.

„Funcționăm într-un număr de peste 30 de clădiri, marea majoritate construite între anii 1893 – 1904 și cred că ar trebui ca împreună cu colegii de la monumente să găsim soluții și în cel mai scurt timp să gândi să atașăm acestor clădiri niște lifturi exterioare, pentru că ele sunt foarte importante în crearea de circuite. Am reușit să facem investiții în ceea ce privește curtea clădirii de pe Clinicilor 3-5, în maxim o lună de zile, curtea va fi finalizată, urmând să ne îndreptăm atenția în zona clădirii de la Neurologie. Tot în această perioadă am reușit să facem investiții semnificative și va trebui să mai alocăm fonduri pentru achiziția de paturi electrice. Am reușit să comandăm 250 de paturi electrice și peste 30 de paturi de terapie intensivă”, a conchis acesta.


CITEȘTE ȘI

Clujul, EXEMPLU pentru întreaga țară! Niciun medic nu a părăsit lupta cu coronavirusul

 

Numărul tot mai mic de îmbolnăviri duce la măsuri de relaxare și pentru spitalele clujene

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter