Sănătate

Helipunct pe parkingul Primăriei, promis din nou de Boc. De ce nu se poate la spital?

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a readus în discuție ideea mai veche a realizării unui helipunct pe acoperișul parkingului Primăriei de pe Moților.

Helipunct pe parkingul Primăriei, promis din nou de Boc. De ce nu se poate amenaja pe acoperișul spitalelor? Helipunct pe parkingul Primăriei, promis din nou de Boc. De ce nu se poate amenaja pe acoperișul spitalelor?

În urmă cu fix doi ani, la sfârșit de august 2017, Primăria şi ISU Cluj anunțau construirea unui heliport pe amplasamentului unei parcări din zona centrală a oraşului, situată în imediata vecinătate a Primăriei, care ar urma să fie folosit pentru cazurile medicale de urgenţă. La vremea aceea, Emil Boc dădea asigurări că municipalitatea va suporta costurile necesare amenajării heliportului. Acum, edilul invită antreprenorii din mediul privat să ofere ajutor bănesc sistemului de sănătate.

„Îi invit pe toți cei care pot pune o cărămidă să sprijine financiar, mă refer la mediul privat, să o facă. Pentru că o fac pentru fiecare dintre noi, nu se știe niciodată când, unde și cine are nevoie, de aceea, dacă pot face acest demers, discutând cu conducerile spitalelor, să vină să adauge la ceea ce se pune. În domeniul sănătății nu vor fi niciodată suficienți bani, tehnologia avansează foarte mult, echipamentele sunt tot mai scumpe”, a precizat Boc, la un post de radio local.


Revenind la helipunct, edilul dezvăluia, la începutul lunii august, că ideea unui astfel de amplasament aparține conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență – directorul medical Adela Golea și managerul Petru Șușcă –, urmând ca helipunctul să faciliteze urgențele medicale care ajung pe malul Someșului Mic. Suma pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost inclusă odată cu rectificarea bugetului local.

„Dacă se putea la spital, se făcea acolo!”

„Noi ne-am angajat să facem un heliport, se lucrează la studiul de fezabilitate, l-am prins deja în buget, întocmai ca să salvăm vieți. Una este să aduci pacientul și să-l lași la aeroport cu elicopterul – cât faci de la aeroport până la clinici? – alta e să-l lași la Primărie și să faci 4-5 minute până la spital”, a declarat primarul, subliniind faptul că inginerii au dat undă verde ca parkingul Moților să fie dotat cu un astfel de helipunct.


„Deasupra parkingului Primăriei se va face o platformă. Am fost la Londra, când am fost la Wimbledon, am stat la un hotel lângă care era un heliport. Cum să fie înghesuite? Ai frumos parkingul, pe parking se face platforma, se analizează structura de rezistență, se face lift exterior și punct. Care e problema? De fapt nici nu e heliport, e helipunct, așa se numește acest gen de structură tehnologică. Nu e unică în lume, repet, am stat la hotel și izolarea fonică era atât de bună, încât n-am auzit cum veneau și plecau elicopterele, doar le vedeam la micul-dejun”, a explicat Boc, încercând să lămurească scepticii.

„Să nu vă imaginați că elicopterele astea SMURD circulă ca mașinile pe Moților! Doamne, ferește, ele vin doar în cazuri extreme, de urgență. Dacă se putea face (n.red. helipunct la spital), s-ar fi făcut, dar nu există condiții tehnice acolo, de asta s-a luat această decizie de a fi amenajat cât mai aproape de zona spitalelor. În 3-4 minute ajungi la oricare dintre clinicile din centru, nu trebuie să faci 20 de minute de la aeroport, pentru că fiecare secundă contează în astfel de cazuri”, a oferit lămuriri Emil Boc privind decizia de a alege parkingul Moților în detrimentul spitalelor.


CITEȘTE ȘI: Raed Arafat promite că SMURD Cluj va avea elicopter în septembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter