Sănătate

Policlinica fără plată din Cluj aşteaptă salvarea

De la o mână de medici inimoşi care au început în 1994 să ofere consultaţii gratuite într-un apartament s-a ajuns la o Policlinică fără plată într-o clădire modernă din centrul oraşului, spune fondatorul clinicii Ioan Boilă, (92 de ani), unul dintre nepoţii lui Iuliu Maniu. După 24 de ani şi 45.000 de pacienţi nevoiaşi trataţi, clinica are nevoie urgentă de ajutor, după ce o bancă a renunţat la sponsorizare.

sursa foto adevarul.ro sursa foto adevarul.ro

Policlinica fără plată, care funcţionează de 24 de ani la Cluj-Napoca, este o iniţiativă unică în România, care pune 32 de medici voluntari în serviciul celor săraci din oraş şi din regiune.

Doctorul Ioan Boilă, preşedintele Fundaţiei „Familia Sfântă”, prin care îşi desfăşoară activitatea Policlinica fără plată, îşi aminteşte că după ce au anunţat intenţia de a face Policlinica fără plată s-au înscris ca voluntari peste 100 de medici, dintre care 15 profesori universitari şi şefi de clinici. Din 2002, Primăria Cluj-Napoca contribuie la acoperirea unor costuri administrative şi cu medicamentelor.


Medicul Ioan Boilă oferă câteva caracteristici ale Policlinicii, care o face necesară în continuare într-un oraş precum Clujului:

„Oferim asistenţă medicală complexă, ceea ce înseamnă consultaţii, examinări, tratamente, celor nevoiaşi. Nu facem niciun fel de discriminare în ceea ce priveşte primirea bolnavilor, nici de natură religioasă, politică, socială. Cine se prezintă la noi, acela primeşte asistenţă gratuită”, a spus Boilă, citat de adevarul.ro.


Fundaţia nu cere vreo dovadă privind veniturile celor care apelează la serviciile Policlinicii, făcând astfel apel la bună-credinţa pacienţilor.

„Altă caracteristică este că nu pretindem niciun fel de plată. Lăsăm ibertatea fiecăruia să doneze în măsura posibilităţilor. Din acestea nu putem să existăm, de aceea avem nevoie de sponsori. Cei care au posibilităţi materiale pot, dacă doresc, să doneze în cutiile de donaţii amplasate în clinică”, precizează Boilă.


Policlinica oferă şi medicamente gratuite, eliberate pe baza unor reţete date de medicii de aici. Există în incintă o farmacie proprie, care funcţionează 4 ore pe zi.

În primele 8 luni ale anului, la Policlinică s-au efectual 1.444 de ore de voluntariat, 6.163 de servicii medicale, din care 1.039 au fost oferite persoanelor fără adăpost. Au fot eliberate gratuit medicamente pe 2.511 reţete.


Cei 32 de medici voluntari îşi oferă serviciile în 15 specialităţi: cardiologie, chirurgie, dermatologie, endocrinologie, ginecologie, medicină internă, medicină generală, nefrologie, neurologie, oftalmologie, ORL, ortopedie, pneumologie, psihiatrie, psihologie. Policlinica ofertă, în cadrul programului de la 9 la 16, tratamente (mici intervenţii chirurgicale, pansamente, aerosoli, spălături auriculare, injecţii, infiltraţii, perfuzii) şi examinări medicale (ecografii abdominale, ginecologie, tiroidă, părţi moi, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, determinarea glicemiei).

Pentru a continua activitatea, Policlinica are nevoie de circa 30.000 de lei lunar pentru a-şi plăti cheltuielile administrative şi salariile celor 10 funcţionari angajaţi, de la femei de serviciu, la persoane de la ghişeu şi până la directori administrativi.


„Ne aflăm în mare dificultate financiară. În 24 de ani am ajutat 45.000 de persoane şi am dori să continuăm această activitate. Facem apel la toţi cei care pot să ne ajute în funcţie de posibilităţi. Motivaţia noastră este creştină, noi, toţi cei 32 de medici, lucrăm aici din caritate creştină”, conchide Boilă.

Cine este Ioan Boilă

Ioan Boilă (92 de ani) este medic voluntar şi preşedinte al Fundaţiei „Familia sfântă”, prin care se derulează activitatea Policlinicii fără plată. Este fiul profesorului Zaharia Boilă (titular al catedrei de Drept Constituţional la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj în perioada interbelică) şi al Clarei Popa, fiica surorii lui Iuliu Maniu. Când era tânăr student la Medicină a fost condamnat pentru “înaltă tradare” la opt ani de inchisoare. A fost urmărit de Securitate şi prigonit de regimul comunist şi după ce şi-a ispăşit pedeapsa. A terminat facultatea la 48 de ani şi are specializarea Medicină Generală. Deşi a terminat cu cea mai mare medie din ţară, a fost repartizat în comuna Hida din Sălaj. A lucrat în mai multe localităţi din ţară. Din 1994, se ocupă de Policlinica fără plată.

Etichete: ajutor financiar
abonare newsletter