Sănătate

CJ caută, dar nu găseşte, clădire pentru spitalul monobloc. Anual, 70.000 de copii se tratează într-o clădire veche de 130 de ani

Consiliul Judeţean Cluj intenţionează să achiziţioneze un imobil pentru realizarea serviciilor medicale pediatrice în sistem monobloc, sursele de finanțare fiind asigurate integral din bugetul propriu.

sursa foto radio Cluj sursa foto radio Cluj

În acest sens, instituţia a demarat procedura de achiziţie a unui imobil-teren şi construcţie - cu o suprafaţă cuprinsă între 3,15 şi 5,5 hectare (suprafaţă utilă a construcţiei de aproximativ 15.000 mp şi suprafaţă construită desfăşurată a construcţiei de circa 20.000 mp) situat în municipiul Cluj-Napoca sau în intravilanul localităţilor limitrofe acestuia.

Potrivit forului judeţean, construcţia va avea destinația de “spital”, unele secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca urmând a fi relocate într-un sistem monobloc.


“Imobilul trebuie să fie uşor accesibil, să fie dotat cu utilităţi, să aibă o vechime a construcţiei de maxim 20 de ani, construcţia să aibă posibilitatea de a fi modificată în vederea dobândirii destinaţiei de spital pediatric monobloc. Termenul limită de depunere a ofertelor este 19 octombrie, dar termenul poate fi prelungit la solicitarea justificată a ofertanţilor. Garanţia de participare solicitată este de 155.000 lei”, transmite forul judeţean.

„Edificarea acestui Spital Pediatric Monobloc reprezintă o prioritate absolută, motiv pentru care am și demarat această procedură. Suntem pregătiți pentru ambele variante, atât pentru cumpărarea unei clădiri deja existente și care să corespundă cerințelor uni spital de copii, cât și pentru cumpărarea unui teren pe care să construim de la zero un spital ultramodern. Indiferent de soluția la care se va ajunge, odată finalizat, acest spital monobloc va genera beneficii enorme pentru întreg județul și nu numai”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.


În momentul de față, Spitalul de Copii își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite, clădirile în cauză fiind vechi, într-o stare precară, o bună parte dintre ele chiar revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor.

Una dintre variantele vehiculate de Consiliul Judeţean, în vara anului 2018, a fost preluarea "Spitalului Pelican" de pe Calea Turzii. Intenţia însă nu s-a materializat. Grupul maghiar Kesz a anunţat însă că va transforma clădirea care trebuia să devină primul spital privat din Cluj-Napoca în spațiu de birouri și aparthotel, printr-o investiție de 20 de milioane de euro, prima a acestuia din România.


Prezent la ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, Cornel Aldea, a precizat că în spital intră în jur de 70.000 de copii în fiecare an.

“Infrastructura pe care o avem la UPU ne-a ridicat unele probleme și în vara aceasta au fost mai multe șantiere pe care a trebuit să le facem acolo. Din păcate, timpul de așteptare pe care fiecare trebuie să îl petreacă acolo depinde, în primul rând, de numărul de pacienți care se adresează la un moment dat (...) Nu cred că lipsa de personal este o problemă. Există o limită pe care tu o poți avea în infrastructura pe care o avem și în condițiile în care lucrăm în momentul de față (...) Noi dacă nu vom reuși să rezolvăm o infrastructură, nu vom putea fizic să facem față tuturor acestor solicitări (...) La nivelul Clujului, internările pe care le facem noi în spital, în jur de 50% sunt din interiorul Clujului, 50% sunt din afară”, spune directorul Spitalului de Copii.


Aldea mai spune că din partea Direcţiei de Sănătate Publică, clauzele de funcționare sunt până la sfârșitul anului, adică 31 decembrie.

“Dintre aceste clauze vă spun doar câteva: mutarea secției de distrofici, nu ai unde să o muți; spațiu insuficient pentru mame în secția de neonatologie, de unde să creezi spațiu?; circuite nefuncționale în secția de terapie intensivă, circuite nefuncționale în bloc-operator, secția ORL. Deci noi în momentul de față dacă nu vom reuși să creăm această unitate (n.red. spital mediatric în sistem monobloc), în care să mutăm cumva inima spitalului, adică tot serviciul de urgență, unitate de primire urgență, terapie intensivă, blocuri-operatorii, secții de chirurgie, celelalte conexe, pediatriile, că așa am făcut proiectul pe care l-am dezbătut aici, în jur de 400 de paturi sunt obligatoriu de mutat, la care se adaugă, bineînțeles, servicul de ambulatoriu, serviciile de spitalizare de zi. Automat trebuie să ai serviciile de imagistică, serviciile de laborator. Noi în structura spitalului avem 65 de paturi, atâtea ne apar în structură. Dacă veniți în spital și ne spuneți să vă arătăm cele 65 de paturi, noi nu avem de unde să vi le arătăm pentru că în pat stă mama și copilul și încercăm să rezolvăm cumva lucrurile încât să fie în regulă (...) În momentul de față în secția de prematuri avem doar două saloane pentru mame cu 10 paturi. Deci într-o clădire din 1890 funcționăm noi în momentul de față ca o clinică de pediatrie”, a mai spus Aldea.

abonare newsletter