Sănătate

INTERVIU Dr. Cristina Gheţa: „Informarea părinţilor de pe internet, coşmarul medicilor”

În sezonul rece afecţiunile cel mai des întâlnite sunt virozele respiratorii însoţite şi de infecţii bacteriene.

Dr. Cristina Gheţa, medic de medicină generală cu competenţă pediatrică atrage atenţia că suntem în sezonul virozelor respiratorii care îi pot afecta mai ales pe cei mici.

Cel mai bun sfat pe care îl poate da părinţilor este să evite informarea şi tratamentele de pe internet sau după ureche.


Reporter: De ce afecţiuni suferă cei mici în această perioadă rece?

Dr. Cristina Gheţa: În această perioadă afecţiunile cel mai des întâlnite sunt virozele respiratorii însoţite şi de infecţii bacteriene. Majoritatea acestor afecţiuni respiratorii debutează cu febră. Febra este în general simptomul care alarmează părinţii indiferent de nivelul ei. Pentru părinţi este un semnal de alarmă, iar unii chiar se sperie, se panichează.  În realitate, febra este un răspuns al sistemului imunitar la prezenţa infecţiei în organism.


Cum se tratează febra?

În general febra se tratează cu antitermicele obişnuite: paracetamolul şi preparatele pe bază de ibuprofen. Depinde şi de felul în care reacţionează fiecare. Pe lângă aceste antitermice care se administrează în funcţie de necesitate la un anumit interval de timp, se pot folosi şi alte metode cum ar fi dezbrăcarea copilului, răcorirea încăperii, dacă este cazul, împachetări, duşuri de răcorire ca să ajutăm febra să scadă mai repede mai ales dacă e o febră mai ridicată.


Pot apărea complicaţii?

Pe lângă acestea poate să apară rinoreea, să curgă nasul, pot să apară durerile în gât. Există anumite semne cum ar fi scăderea poftei de mâncare, care ne îndreaptă spre gândul că cel mic are o suferinţă.


Ca o complicaţie a răcelilor poate să apară şi otita, din cauza secreţiilor nazale care determină şi inflamaţia urechii şi atunci tratamentul trebuie modificat în funcţie de aceste necesităţi. În funcţie de complicaţiile care apar, tratamentul se ajustează pe măsură. În general sfătuiesc părinţii -dacă observă că starea copilului nu se îmbunătăţeşte - să meargă din nou la medic pentru a cere reevaluarea.

Cât sunt de frecvente amigdalitele la copii iarna?


Amigdalitele sunt frecevnte mai ales în colectivităţile de copii pentru că acolo e o sursă interminabilă de virusuri şi bacterii pe care le plimbă între ei. Amigdalita în general este normală la copii. Numărul acestor infecţii respiratorii scade pe măsură ce copilul înaintează în vârstă.

Ce le transmiteţi părinţilor care  se informează de pe internet?

Cred că este coşmarul medicilor...Sfătuiesc părinţii să încerce să apeleze la servicii medicale competente sau la medicul de familie sau să meargă în urgenţă, pentru că totuşi în oraşul nostru stăm foarte bine, avem  variante şi mai multe posibilităţi de a ajunge la un pediatru decât în oraşele mici.

Internetul nu oferă niciodată informaţii suficiente. Nu înseamnă că un tratament scris de o mămică pe un blog e valabil pentru toţi copiii care prezintă simptome asemănătoare.

Grav este faptul că nimeni nu are posibilitatea să verifice aceste informaţii, să verifice sursa lor, deci nu sunt sigure. Pentru noi, medicii, este o problemă mare informarea de pe internet. Colaborarea cu o mămică gata panicată este mult mai grea pentru că se panichează şi copilul.

Ar trebui ca informaţiile medicale să fie cenzurate să existe o legislaţie care să permită ca cei care postează informaţii medicale să fie numai cei de profesie. Întotdeauna consultaţia este esenţială pentru stabilirea tratamentului.

Să luăm un exemplu: aerosolii care sunt foarte la modă.

Se prescriu de foarte mulţi medici dar nu mereu sunt necesari. Poţi să faci mai mult rău copilului decât bine.

De ce fac românii exces de antibiotice?

Cred că şi din spaimă, dar şi din cauza faptului că nu mai există timp suficient pentru comunicarea cu pacientul.

Etichete: parinti pediatrie
abonare newsletter