Sănătate

Parizerul, “alimentul” obținut din resturi animale

O asociație a analizat 52 de sortimente de parizer care se vând în magazinele din România. Valoarea nutritivă a acestuia este foarte slabă și cu greu poate fi denumit “aliment” dacă luăm în considerare compoziția.

Parizerul, “alimentul” obținut din resturi animale Parizerul, “alimentul” obținut din resturi animale

Jumătate din parizerul analizat de asociația care a realizat studiul conţine piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii şi până la 19 aditivi. 73% din parizerul analizat are gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu şi este colorat cu extract de gândaci. Asociația a achiziționat din hipermarketuri și supermarketuri 52 tipuri de parizer, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug. Trebuie evitat parizerul obținut din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, respectiv țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi şi țesut conjunctiv) cu adaosuri de piele de pasăre, zaharuri, colagen și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor”, explică conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele asociației.


La 54% dintre produsele analizate s-a folosit carne de pasăre separată mecanic (carne de pasăre separată mecanic, carne de pui și curcan separată mecanic, carne de pui separată mecanic și carne de curcan separată mecanic), iar la 38% dintre acestea nu se precizează cantitatea de carne de pasăre separată mecanic folosită la realizarea acelor sortimente.

Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 138 kcal și 261 kcal.


Toate produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 3 aditivi alimentari până la 19 aditivi alimentari. La 85% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect. La 79% din produsele analizate s-au  folosit difosfaţi.

Etichete: carne
abonare newsletter