monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Sub 5% din probele de dezinfectant au fost neconforme. Cătălin Tolontan: Spitalele s-au controlat ele pe ele

Una dintre probele de dezinfectant neconforme depistate în urma controalelor realizate de direcțiile de sănătate public a fost la Institutul Oncologic din Cluj.

Sub 5% din probele de dezinfectant au fost neconforme. Cătălin Tolontan: Spitalele s-au controlat ele pe ele

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat miercuri că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi. “Am ridicat 3.526 de probe, dintre acestea sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. Acestă testare s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare şi ale DSP-ului”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Mediafax.

În total, peste 150 de probe au ieşit neconforme din punct de vedere al eficacităţii dezinfectanţilor. Ministrul a mai afirmat că s-au verificat suprafeţele şi modul în care se face procesul de dezinfecţie, urmârindu-se dacă substanţele dezinfectante distrug microorganismele.


”Aceste teste se repetă şi controalele au fost făcute în mod repetat în acest an. Ne punem problema unde apar testele neconforme. Am dispus să se ia toate măsurile, inclusiv care pot merge până la suspendarea folosirii substanţelor până la finalizarea anchetei”, a mai spus Achimaş.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că în acest moment “pacienţii sunt în siguranţă” şi că marţi a discutat cu premierul Dacian Cioloş pe care l-a informat “de toate aspectele care au apărut”.


Probleme la Institutul Oncologic Cluj

Achimaş-Cadariu a declarat că la Institutul Oncologic din Cluj a fost suspendată folosirea unui biocid produs de Hexi Pharma, fiind una din cele 150 de probe neconforme. Potrivit ministrului Sănătăţii, utilizarea biocidului a fost suspendată, fiind una din cele 150 de probe care au ieşit neconforme din cele 3.526 de probe recoltate din spitale în ultima săptămână.

Tot ministrul a declarat referitor la informaţiile care au apărut în presă, cu privire la Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca care a încheiat, în perioada 2012 – 2015, în mandatul său de manager, un număr de opt contracte cu compania Hexi Pharma, pentru furnizarea de dezinfectanţi, detergenţi şi produse de curăţenie că "din 2012- 2015, institutul a achiziţionat prin procedruă de licitaţie deschisă doi dezinfectanţi".


Totodată acesta a mai spus că în septembrie 2015 Institutul Oncologic din Cluj a avut auditul Curţii de Conturi "şi opinia a fost fără rezerve".

Spitalele s-au controlat între ele

Referitor la controalele realizate de DSP în spitale, jurnalistul Cătălin Tolontan, cel care a realizat ancheta cu privire la dezinfectanții din spitale, a declarat că spitalele s-au controlat între ele. “Practic, spitalele s-au controlat ele pe ele”, a punctat jurnalistul Cătălin Tolontan, potrivit Antena3. Cu toate acestea, Tolontan spune că ministrul Sănătății nu i-a dat senzația unui om care ”s-a spălat pe mâini” în acest caz. ”Nu a dat senzația unui o care s-a spălat pe mâini și a plecat acasă. E o presiune foarte mare pe el și pe sistem, dar e binevenită”, a adăugat jurnalistul, explicând că astfel trebuie să fie protejați pacienții.