Sănătate

Insulina, greu de găsit în farmacii

Asociațiile de pacienți cu diabet acuză lipsa insulinei din farmacii și le transmit autorităților responsabile o scrisoare deschisă afirmând că peste 30% din aceste medicamente sunt exportate, se arată într-un comunicat de presă.

Sursa citată menționează că, potrivit studiilor de piață, 30% sau un procent mai mare din medicamentele care ar trebui să ajungă la pacienții români „iau calea exportului paralel”.

„Au trecut câteva luni bune de când am informat și solicitat autorităților rezolvarea problemelor de disponibilitate a insulinei cu care bolnavii de diabet se tratează (între care am menționat Apidra, Humalog, NovoMix, NovoRapid), dar fără niciun rezultat”, se arată în scrisoarea deschisă adresată guvernanților.


Asociațiile de pacienți spun că lipsa medicamentelor din farmacii s-a agravat foarte serios „după data de 1 iulie 2015, când au intrat în vigoare noile prețuri”. „Conform studiilor de piață, 30% (uneori chiar mai mult) din medicamentele care ar trebui să ajungă la pacienții români iau calea exportului paralel. Deși este legal, exportul paralel pune în pericol chiar viața bolnavilor români care suferă de diabet zaharat, iar autoritățile au obligația de a interveni măcar acum, în ultimul ceas”, se mai arată în comunicat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter