Sănătate

Îngrijorător: Numărul copiilor obezi creşte alarmant

România are peste 100.000 de copii obezi, iar cel mai îngrijorător este faptul că numărul lor este în continuă creştere.

Alimentaţia necontrolată şi bogată în calorii, lipsa mişcării, fast-food-urile sau sucurile carbogazoase  – sunt doar câteva dintre elementele care conduc la obezitate. Obezitatea a devenit o problemă în rândul românilor, în special în ultimii ani, iar cel mai grav este faptul că ţara noastră înregistrează din ce în ce mai mulţi copii care au probleme cu greutatea corporală încă de la vârste foarte fragede.

În România există la ora actuală peste 100.000 de copii obezi. Este un număr destul de mare ţinând cont că în ultimii şase ani, numărul copiilor care suferă de obezitate s-a dublat.


Medicii nutriţionişti trag un semnal de alarmă şi recomandă părinţilor să fie vigilenţi atât la produsele pe care le consumă ei cât şi la ce pun în farfuria copilului lor.

Obezitatea conduce la boli

Persoanele obeze sunt cele mai predispuse să sufere de boli cardiovasculare, de hipertensiunea arterială şi de diabet zaharat. Din acest motiv, specialiştii recomandă persoanelor obeze să consulte un medic nutriţionist pentru a primi toate sfaturile necesare despre ceea ce înseamnă o dietă sănătoasă şi echilibrată, să respecte cele trei mese principale ale zilei, să consume cât mai multe legume, fructe şi alimente sărace în calorii.


Specialiştii recomandă pe lângă o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă şi sport.

Unu din doi copii are probleme cu greutatea

Cel mai grav este faptul că obezitatea s-a răspândit foarte mult în ultimii ani şi în rândul copiilor. În România, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală, iar obezitatea a devenit un factor de risc.


Tot mai des întâlnim copii, copii de doar câţiva ani, care sunt clienţi vechi ai fast-food-urilor, sunt consumatori înrăiţi de ciocolată, prăjituri sau sucuri carbogazoase. Părinţii sunt cei care ar trebuie să le interzică consumarea acestor tipuri de preparate şi să le înlocuiască cu cât mai multe fructe sau legume.

Nu doar alimentele conduc către obezitate ci şi lipsa mişcării. Obiceiurile alimentare şi cele de mişcare se învaţă în primii ani de viaţă, iar dacă copilul nu este obişnuit de mic cu aceste două lucruri esenţiale atunci îi va fi mult mai greu pe viitor să le implementeze într-un mod cât mai corect.


Conform unor studii, obezitatea infantilă a ajuns la proporţii alarmante în Uniunea Europeana. 14 milioane de copii sunt supraponderali şi numărul lor creşte anual cu 400.000.

Cel mai recent caz, care a făcut înconjorul lumii şocând multe persoane, este cel al unui copil din Columbia care la doar opt luni cântăreşte cât unul de şase ani. El a ajuns la greutatea de 20 de kilograme.


 

Etichete: boli cardiace
Ultimele Stiri
abonare newsletter