Sănătate

Nicolăescu: Pentru rezolvarea unei probleme de sănătate nou apărute sunt suficiente 2-3 consultaţii

Pentru rezolvarea unei probleme de sănătate nou apărute se anticipează că sunt suficiente, în medie, două-trei consultaţii la medicul de familie şi, dacă este necesar, până la trei consultaţii la specialist, a declarat duminică, pentru Mediafax, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

"Pachetul de bază nu este gândit pe persoană sau pe număr de consultaţii, ci pe episoade de îngrijire. Un episod de îngrijire înseamnă consultaţiile şi serviciile de care este nevoie pentru ca pacientul să fie tratat sau, dacă e vorba de o boală cronică, să ţină boala sub control şi să nu permită agravarea. Astfel, pentru fiecare episod nou apărut, adică pentru fiecare îmbolnăvire, pacientul primeşte un set de servicii. Cineva care, de exemplu, se îmbolnăveşte de trei ori într-un an, în episoade diferite, va primi de trei ori serviciile medicale, pentru fiecare caz în parte sau ori de câte ori este nevoie", a spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru rezolvarea unei probleme de sănătate nou apărute, respectiv un diagnostic nou de boală acută, se anticipează că sunt suficiente, în medie, două-trei consultaţii la medicul de familie.


De asemenea, în cazul în care este necesar, la acestea se pot adăuga până la trei consultaţii pentru aceeaşi problemă la medicul specialist, precum şi câte un set de investigaţii şi proceduri ţintite, atât la recomandarea medicului de familie, cât şi a specialistului.

În cazul pacienţilor care nu se prezintă la control, prin pachetul de bază, asistentul medical comunitar va constitui veriga între aceştia şi medicul de familie, pe care îl va informa despre modificările majore din starea de sănătate a pacienţilor, a adăugat Nicolăescu.


Nicolăescu a mai spus că, până acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar după aplicarea noului pachetul de bază va fi oferit pacienţilor acces mai uşor la tratament prin medicul de familie şi de ambulatoriu, iar finanţarea acestor două segmente va creşte.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că, prin pachetul de bază, medicilor de familie li se dă posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii. De asemenea, va creşte şi numărul serviciilor acordat în ambulatoriul de specialitate.


Eugen Nicolăescu a subliniat că un lucru foarte important este introducerea unui set de consultaţii preventive gratuite şi pentru adulţii care nu au probleme de sănătate.

Nicolăescu a adăugat că pentru toţi pacienţii înscrişi pe liste, medicul de familie va trebui să acorde consultaţii de prevenţie astfel încât persoanele cu risc de boală să fie depistate din timp şi consiliate sau investigate în funcţie de afecţiune.


Potrivit ministrului, toţi adulţii sănătoşi cu vârste între 18 şi 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigaţii gratuite şi la una-două consultaţii succesive preventive la medicul de familie o dată la trei ani, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.

După 40 de ani, vârsta de la care riscurile de îmbolnăvire cresc semnificativ, numărul consultaţiilor cu rol de prevenţie pentru adulţii sănătoşi va fi de unu-trei pe an, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.


 

abonare newsletter