Sănătate

Adio dureri de măsele! S-a descopetit un nou tratament care vindecă cariile dentare!

De acum putem spune adio durerilor de măsele cauzate de cariile dentare. Cercetătorii francezi au realizat o descoperire importantă în domeniul terapiilor celulare aplicate în sănătatea bucodentară. Aceasta vizează potenţialul regenerator al celulelor suşă care a putea reconstrui pulpa dentară vindecând cariile.

O inovaţie recentă, care vizează potenţialul regenerator al celulelor suşă, îi determină pe oamenii de ştiinţă francezi să spere că durerile cauzate de devitalizarea dinţilor cariaţi vor deveni o simplă amintire într-o bună zi, potrivit Mediafax.ro.

Un grup de cercetători francezi a publicat, în revista Tissue Engineering din 22 iunie, un studiu care arată că celulele suşă implantate într-un dinte de şoarece cariat au reuşit să se dezvolte pentru a reconstrui pulpa dentară.


"În loc să devitalizăm un dinte, fapt care implică retragerea întregii pulpe dentare până la rădăcină, am încercat să îl ajutăm să se regenereze", a explicat profesorul Catherine Chaussain de la Universitatea Paris-Descartes, coordonatoarea studiului.

"Dinţii sunt organe esenţiale, pentru că ei reprezintă un factor al sănătăţii generale. Atunci când sunt devitalizaţi, devin fragili şi predispuşi la infecţii", a adăugat cercetătoarea franceză.


Acest tip de terapie celulară reprezintă un beneficiu real pentru pacienţi, întrucât acesta permite dinţilor cariaţi să se reconstruiască şi să se cicatrizeze. Ideea pentru acest tip de tratament al cariilor a apărut în rândul cercetătorilor francezi după publicarea în anul 2000 a unui studiu american care a evidenţiat prezenţa în pulpa dentară a celulelor suşă. Ele sunt capabile nu doar să formeze pulpa (alcătuită din nervi, vase sangvine), ci şi dentina - partea dură a dintelui, aflată sub smalţul dentar.

Protocolul utilizat de echipa coordonată de profesorul Chaussain este relativ simplă: celulele suşă sunt prelevate din pulpa unui dinte sănătos, cultivate în laborator şi reinjectate în dinţii cariaţi.

Etichete: tratament
abonare newsletter