Sănătate

Cât de bine ştiu să folosească calculatoarele angajaţii din Sănătate?

România este pe ultimul loc în UE în toate statisticile referitoare la accesul tehnologiei în practica medicală, conform indicativelor e-Health ale CE.

Doar o treime din angajaţii din sănătate ştiu să folosească un calculator Doar o treime din angajaţii din sănătate ştiu să folosească un calculator

70% din lucrătorii din sistemul sanitar din România nu stăpânesc tehnicile de bază de lucru cu calculatorul, arată o statistică a Centrului Român de Iniţiative (CRI).Potrivit capital.ro, singurele proiecte din Platforma Informatică Unică integrată care a fost implementat, cu mulţi ani de întârziere sunt SIUI şi reţeta electronică. Ambele presupun un lucru de bază, şi anume că medicii şi asistenţii medicali ştiu să folosească calculatorul.
SIUI şi reţeta electronică mai prezintă însă rateuri care sunt cauzate de sistem, dar şi de nepregătirea medicilor şi asistentelor în domeniul IT.
Chiar Ministerul Sănătăţii recunoaşte în motivarea derulării unor programe de informatizare sistemului sanitar că “cunoştintele de operare a calculatorului reprezintă cerinţe de bază pentru accesul la programele de instruire oferite de furnizorii de echipamente medicale şi tehnologii computerizate, iar utilizarea echipamentelor computerizate a devenit o activitate integrată practicii cotidiene a asistentelor din spitale”.
Cu scopul de a schimba situaţia, Ministerul Sănătăţii derulează pe o perioadă de 3 ani,  proiectul “Cunoştinţe de utilizarea calculatorului şi informatică medicală pentru creşterea adaptabilităţii asistentelor medicale din spitalele din România“.
Contractul de finanţare are o valoare totală de 10,6 miliarde de lei,din care 1,4 miliarde de lei reprezintă contribuţia beneficiarului.

abonare newsletter