Sănătate

Alergiile de primăvară. Unul din patru români suferă de o formă de alergie. Tratamentul recomandat de specialiști.

Numărul persoanelor cu alergii de primăvară este în creștere. Potrivit datelor oficiale, 1 din 4 români suferă o formă de alergie.

Alergiile, o provocare de sănătate publică a secolului XXI/Foto: Depositphotos.com Alergiile, o provocare de sănătate publică a secolului XXI/Foto: Depositphotos.com

 

 


1 din 4 adulţi din România suferă de o formă de alergie, iar 1 din 3 copii suferă de rinită alergică.

 


În plin sezon al alergiilor de primăvară, specialiștii semnalează însemnătatea accesului la tratamente cu un grad ridicat de eficienţă deoarece povara generată de bolile alergice a crescut în ultimele decenii din cauza factorilor de mediu şi a stilului de viaţă.

Alergiile, o provocare de sănătate publică a secolului XXI

La nivel global, până la 30% din populaţia planetei suferă de o alergie respiratorie, iar între 10-40% dintre pacienţii cu rinită alergică au şi astm alergic.


În România, una din patru persoane adulte suferă de o formă de alergie şi fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică. De asemenea, unul din cinci copii suferă de astm alergic, iar 1,1 milioane de români adulţi au o alergie medicamentoasă.

În acest context, specialiștii insistă că singura terapie care modifică evoluţia bolii alergice este imunoterapia cu alergen.


„Aproximativ 80% dintre pacienţii care folosesc un tratament medicamentos împotriva alergiilor şi simt că au controlul asupra propriilor simptome nu controlează evoluţia bolii către astm alergic. În cazul lor, dar şi al altor pacienţi este recomandată utilizarea imunoterapiei cu alergen (AIT). Această terapie are o eficienţă foarte ridicată, de până la 100%, inclusiv în cazul pacienţilor alergici la înţepătura de albină”, potrivit Societății Române de Alergologie.

Administrată atât adulţilor, cât şi copiiilor, aceasta împiedică dezvoltarea ulterioară a polialergiilor, dezvoltarea de intoleranţe alimentare şi împiedică apariţia astmului bronşic.


CITEȘTE ȘI: 
Cum să ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi utile pentru combaterea factorilor cu potențial alergen.

„Imunoterapia cu alergen este utilizată de peste 100 de ani, timp în care a fost permanent dezvoltată şi rafinată, fiind în prezent utilizată în întreaga lume în tratamentul uzual al alergicilor. Este o metodă terapeutică specifică bolilor alergice, prin care se administrează pacientului extracte de alergen standardizate, pe cale subcutanată sau orală, pe o durată de cel puţin 3 ani, cu scopul de a induce toleranţa şi de a reface răspunsul imun normal. 

Eficacitatea şi siguranţa imunoterapiei cu alergen au fost demonstrate într-o serie de studii clinice, iar progresele tehnologice au relevat că este singura terapie care modifică evoluţia bolii alergice, prin reorientarea răspunsului imun al pacientului alergic spre toleranţă faţă de alergenul sensibilizant. În plus, această terapie reduce riscul de reacţii alergice severe, ameninţătoare de viaţă”, potrivit preşedintelui Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, Carmen Panaitescu. 

Cea mai convenabilă utilizare a preparatelor de imunoterapie este cu administrate orală, sub formă de picături, cât şi de comprimate sublinguale (SLIT), acestea din urmă fiind cea mai recentă terapie apărută pe piaţa din România. Comparativ cu costurile pe care le implică medicaţia dedicată controlului simptomelor, împreună cu clasic al rinitei alergice şi astmului, analiza balanţei cost/eficienţă înclină în favoarea imunoterapiei. Mai mult decât atât, lipsa controlului eficient al bolilor alergice respiratorii determină pacienţii să-şi întrerupă activitatea zilnică, afectându-le foarte mult calitatea vieţii.

Uneori, persoanele care se confruntă cu alergii la diferite substanțe preferă să nu se prezintă la medicul specialist, ci optează pentru medicație antialergică, fără prescripție medicală. Tratamentul administrat fără consult medical specific poate accentua disconfortul generat de alergii, care pot degenera în timp în diverse forme de astm. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum să ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi utile pentru combaterea factorilor cu potențial alergen.

Ultimele Stiri
abonare newsletter