Sănătate

Cum să ne protejăm de alergiile de primăvară? Sfaturi utile pentru combaterea factorilor cu potențial alergen.

Deși pot părea inofensive, alergiile de la început de primăvară pot perturba buna funcționare a organismului. Cum ne putem proteja de factorii cu potențial alergen? Câteva sfaturi utile te pot ajuta să respiri cu ușurință în sezonul de primăvară.

Metode eficiente de prevenție în cazul alergiilor/Foto: pexels.com Metode eficiente de prevenție în cazul alergiilor/Foto: pexels.com

 

 


Odată cu venirea primăverii, multe persoane se confruntă cu alergii care pot să fie uneori iritante, iar alteori foarte periculoase. Deși polenul și mucegaiul figurează pe lista scurtă a factorilor alergeni cu impact neplăcut asupra organismului, în luna martie apar alergenii ce au ca sursă ulmul, salcia ori plopul. 

 


Alergiile reprezintă reacții ale sistemului imunitar care percepe anumiți factori externi cu potențial alergen, drept inamici. Rinitele sezoniere pot reprezenta o astfel de reacție a organismului la schimbările climatice specifice sezonului de primăvară.

Cum ne protejăm eficient de alergiile sezoniere

Strănutul, tusea, disconfortul ocular și olfactiv, precum lăcrimarea ochilor sau congestia nazală reprezintă reacții ale organismului la alergiile sezoniere. Alergiile nu pot fi prevenite complet, în condițiile în care nu există un „leac” general valabil pentru acest tip de reacții, care pot fi extreme de diverse, în schimb pot fi prevenite reacțiile severe și evoluția reacțiilor organice spre alte afecțiuni mai complicate, precum astmul.


Alergiile de primăvară pot fi prevenite printr-o serie de pași simpli, dar eficienți.
*Aerisirea spațiului. Aerisirea locuinței, a spațiului de muncă ori a mașinii personale reprezintă un prim-pas absolut necesar pentru a evita reacțiile nedorite ale factorilor cu potențial alergen. Tot în acest sens, pentru a asigura un aer proaspăt în spațiul în care petreci cel mai mult timp, pot fi instalate filtre și aparate care filtrează aerul. 
*Igienizarea hainelor și așternuturilor. Hainele folosite afară, precum și așternuturile, merită igienizate corespunzător pentru a evita pătrunderea alergenilor (polenul) în spațiul intim. De asemenea, uscarea hainelor merită făcută într-un spațiu ferit, mai puțin expus (precum balconul) factorilor cu potențial alergen.
*Nivel optim de umiditate. Pentru a preveni alergiile de primăvară, nivelul de umiditate din spațiul în care îți petreci cel mai mult timp trebuie să fie optim, nici prea uscat, nici prea umed. Astfel, nivelul de umiditate din locuință, spre exemplu, poate fi reglat prin intermediul dispozitivelor de umidificare și respectiv dezumidificare a aerului. 
*Combaterea alergiilor în spațiul deschis. Printre măsurile eficiente la care puteți recurge pentru a evita factorii cu potențial alergen, atunci când sunteți afară sau într-un spațiu deschis puteți utiliza cu încredere masca de protecție și ochelarii de soare, menite să protejeze expunerea olfactivă și oculară la alergeni. Aceste măsuri se dovedesc a fi extreme de utile mai ales în zilele cu vânt. 
*Alimentația potrivită. Pentru persoanele cu sensibilitate crescută la factorii cu potențial alergen, alimentația corespunzătoare poate reprezenta un aspect însemnat, de susținere și întărire a organismului în fața alergenilor, mai ales în perioadele sezoniere cu multipli factori cu potențial alergen. Prin urmare, pot fi incluse în meniu anumite alimente și produse ce reduc inflamațiile și efectul alergenilor, precum mierea, ananasul, kiwi sau ceapa. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Astenia de primăvară. Care sunt simptomele și cum le facem față?

Ultimele Stiri
abonare newsletter