Sănătate

Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la un spital din București. 20 de pacienți ar fi murit în patru zile la secția ATI a unității medicale, după administrarea incorectă a unui medicament.

În cadrul Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureștii ar fi decedat, în perioada 4 - 7 aprilie, 20 de pacienţi din cauza administrării incorecte a unui medicament. Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății, la Spitalul Clinic de Uregență „Sf. Pnatelimon”, după ce un asistent medical a sesizat douăzeci de decese la Secția ATI, din cauza administrării greșite a unui medicament/Foto: ATI Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București Corpul de Control al Ministerului Sănătății, la Spitalul Clinic de Uregență „Sf. Pnatelimon”, după ce un asistent medical a sesizat douăzeci de decese la Secția ATI, din cauza administrării greșite a unui medicament/Foto: ATI Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București

 

Ministerul Sănătăţii va trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, în urma unor sesizări înregistrate și potrivit cărora, în decurs de câteva zile 20 de pacienți internați la ATI ar fi murit din cauza administrării incorecte a unui medicament. 


 

„În cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate”, potrivit unei informări publicate de ministerul Sănătății. 


De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților.

Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii se va implica în verificarea acestor acuzaţii „grave” legate de siguranţa pacienţilor.


„Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate”, arată sursa citată. 

Rafila: „E o declarație neasumată”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are îndoieli cu privire la acuzaţiile unei asistente medicale, care ar fi susţinut că în cadrul Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” ar fi decedat, în perioada 4 - 7 aprilie, 20 de pacienţi din cauza administrării incorecte a unui medicament.


„Am mai avut o sesizare din partea directorului de îngrijiri al acestui spital la începutul săptămânii. Ca urmare a acestei sesizări, care se referea la alte probleme legate de chestiuni administrative interne de la spital, eu am decis să trimit Corpul de Control, care va merge mâine dimineaţă (n.r. - vineri). Între timp, conducerea spitalului a fost sesizată de acelaşi director de îngrijiri că ar fi primit o informaţie de la o asistentă de pe Secţia de Terapie Intensivă că într-un scurt interval de timp, între 4 - 7 aprilie, s-ar fi înregistrat un număr mare de decese - 20 de decese la pacienţi care nu ar fi fost trataţi corect. Este afirmaţia unei asistente medicale. În sesizare nu este identificată, nu are nume, nu are nimic. (...) Eu am îndoieli în ceea ce priveşte această situaţie, mai ales că discutăm despre un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.ro

Totodată, ministrul afirmă că a solicitat şi Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti sprijin, întrucât este vorba despre o chestiune de natură profesională.


Potrivit acestuia, deocamdată este vorba doar despre o sesizare scrisă, fără precizarea autorului acesteia.

Întrebat dacă 20 de decese în trei zile este un număr neobişnuit de mare, ministrul a răspuns: „Este un număr, chiar şi pentru o Secţie de Terapie Intensivă, un număr neobişnuit de mare, trebuie să vedem care au fost cauzele deceselor, dacă este vreo culpă medicală. Eu nu vreau să ajungem într-o astfel de situaţie în care o reclamaţie neasumată, nedând nume, a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici. Nu este corect. Corpul medical, medicii îşi fac datoria în spitalele din Bucureşti, România, şi nu cred că putem să tragem concluzii pripite în urma unei afirmaţii neverificate”.

În opinia sa, nu este vorba despre o acuzaţie asumată.

„În primul rând, dacă există o astfel de situaţie gravă, nu înţeleg de ce ar trebui să treacă trei zile, dacă în intervalul 4 - 7 aprilie s-au petrecut aceste lucruri, de ce a mai aşteptat încă trei zile până să dezvăluie aceste lucruri care sunt extrem de grave dacă ar fi adevărate. (...) Am înţeles că s-a făcut şi o sesizare penală. Nu am informaţii de la Parchet în acest sens, dar cu siguranţă noi vom colabora şi va colabora şi conducerea spitalului în acest sens, dacă va fi necesar”, a mai arătat ministrul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Caz cutremurător în Bacău. O femeie însărcinată a murit la nici 24 de ore de la internare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter