Sănătate

O pastilă cât un antrenament. Medicamentul care imită efortul fizic.

Medicamentul ce poate imita beneficiile celulare ale exercițiilor fizice, pentru persoanele care nu se pot angaja în activitate fizică, provoacă entuziasm în rândul oamenilor de știință.

Beneficiile activității fizice, fără exerciții, prin intermediul unui medicament inovator/Foto: pexels.com Beneficiile activității fizice, fără exerciții, prin intermediul unui medicament inovator/Foto: pexels.com

 

 


Administrarea unui singur medicament ar putea aduce beneficii similare cu alergarea pe bandă sau antrenamentul de rezistență. Într-o nouă cercetare, oamenii de știință s-au apropiat cu un pas de a transforma acest lucru în realitate și de a dezvolta un medicament care poate imita unele dintre efectele celulare ale exercițiilor fizice, potrivit Live Science

 

Beneficiile activității fizice, fără exerciții

Scopul connstă în realizarea unui medicament care declanșează anumite efecte în celulele umane care, în mod obișnuit, sunt activate prin exerciții fizice. Acest „switch” ajută la menținerea și regenerarea masei musculare și la creșterea activității centrelor celulare, potrivit lui Bahaa Elgendy, profesor asociat de chimie medicinală și anestezie la Washington University School of Medicine din St. Louis.


Noul medicament ar putea să declanșeze aceste schimbări celulare fără exerciții fizice și ar fi util pentru persoanele în vârstă, persoanele cu tulburări de pierdere musculară și cei care ar putea pierde masa musculară în timp ce iau medicamente care induc pierderea în greutate, cum ar fi Ozempic, potrivit Live Science.

În general, tratamentul ar putea fi destinat celor care se confruntă cu bariere fizice majore în calea exercițiilor fizice. „Sperăm că acest lucru poate ajuta toate aceste cazuri”, a spus Elgendy, care este, de asemenea, co-fondatorul Pelagos Pharmaceuticals, un startup care vizează dezvoltarea acestor medicamente care imită exercițiile sau așa-numitele exerciții mimetice.


De asemenea, medicația ar fi utilă și pentru cei prea ocupați pentru a face suficientă mișcare sau care sunt „leneși”. 

Aplicații multiple în tratarea afecțiunilor

Echipa de cercetători a reușit să dezvolte un compus numit SLU-PP-332 capabil să activeze cele trei forme de receptori legați de estrogeni – ERRα, ERRβ și ERRγ – proteine specializate a căror activare declanșează modificările metabolice asociate cu exercițiile fizice. Compusul pe care echipa își propune să îl utilizeze într-o pastilă este, prin urmare, capabil să imite efectele activității fizice asupra acestor proteine și, în special, asupra ERRα, ce poate îmbunătăți rezistența la efort și poate regla procesele fiziologice din mușchi, cum ar fi funcția mitocondrială și respirația celulară.


În prezent, cercetarea vizează testarea celei mai noi generații de molecule la animale. Există, de asemenea, dovezi că receptorul ERR alfa este relevant pentru boala Alzheimer, iar tratarea acestei afecțiuni și a altor tulburări neurodegenerative este o cale pe care echipa de cercetători este interesată să o exploreze.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Energizantele, pline de E-uri! Etichetele ascund cantitatea de zahăr pe care o conțin de fapt.

Ultimele Stiri
abonare newsletter