Sănătate

Ministerul Sănătății blochează accesul transparent la date privind șpăgile din spitale: „Au pus capac la Harta Șpăgii! Un mare pas înapoi pentru transparență!”

Ministerul Sănătății blochează accesul transparent la date privind șpăgile din spitale. Oficial, „Harta Șpăgii” a fost blocată.

Ministerul Sănătății blochează accesul transparent la date privind șpăgile din spitale/ Foto: depositphotos.com Ministerul Sănătății blochează accesul transparent la date privind șpăgile din spitale/ Foto: depositphotos.com

 

 



Ministerul Sănătății a modificat mecanismul de feedback al pacientului, prin care cetățenii pot raporta dacă medicii sau asistentele medicale le-au solicitat bani sau alte foloase materiale în schimbul îngrijirilor din spitalele publice.

 


Unul dintre principiile de bază al acestui Mecanism este feedback-ul transmis de pacient sub anonimat. Totuși, deși sistemul a fost implementat în 2016, abia acum s-a ajuns la concluzia că unele măsuri nu pot fi aplicate.   

Deși discuțiile au fost pornite în septembrie 2023, în prezent s-a modificat accesul transparent la datele privind șpăgile din spitale.


 „Harta Șpăgii” a fost blocată: „Un mare pas înapoi pentru transparență!”

Acest lucru a fost sesizat de clujeanul Dragoș Vana, cel care a creat „Harta Șpăgii”.

„Gata, au pus capac la Harta Spăgii.  A venit si momentul promis de prin Septembrie 2023 de către Ministerul Sănătății, acela de modificare a Formularului din «Mecanismul de Feedback al Pacientului».


Și s-a schimbat. Dar nu doar atât, datele furnizate pe data.gov.ro nu mai sunt complete, per spital cum erau înainte, ci doar totalurile de la fiecare întrebare. Deci nu mai poți vedea ce se întâmplă per județ, nu mai poți face comparații, gata, pa.

Singura întrebare referitoare la șpagă a rămas următoarea:


«8. Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?»

54164 au răspuns în total, 2111 - DA, 51721 - NU

Iar dacă tot e sa comparăm mere cu pere, că suntem fortați de împrejurări, să vedem și rezultatul. Din păcate pentru ei, după cum am prevăzut, schimbând întrebarea a crescut și procentul.

Așa ca pentru Februarie 2024 avem 3.89% procent de șpagă la nivel național, un nou record pentru ultimii 6 ani. Acest procent nu a mai fost întâlnit la nivel național din 2017 când era 3.96%.

Un mare pas înapoi pentru transparență!”, a scris Dragoș Vana.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Harta Șpăgii la începutul anului 2024! Care este situația în județul Cluj.

Harta Șpăgii în noiembrie: mai puțini medici au cerut mită pacienților. Situație alarmantă în sudul țării. Ce se întâmplă la Cluj?

abonare newsletter