Sănătate

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Medicii de familie sunt cea mai importantă linie de apărare a sănătății publice”

Unde este mediul de afaceri care beneficiază de serviciile medicilor de familie, unde sunt asociațiile profesionale care le vând medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, mobilier medical, aplicații informatice? Unde sunt ca să susțină protestul medicilor de familie? De ce tac toți?

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Nu am văzut pe nimeni din rândul asociațiilor profesionale care au interes la medicii de familie să le vândă bunuri sau servicii să iasă public și să susțină protestul acestora în condițiile în care se propune scăderea veniturilor pentru 2024.

 


Toți se bulucesc și se gudură pe lângă medicii de familie când e vorba să le mai promoveze sau vândă niște medicamente, niște materiale sanitare, niște echipamente medicale, niște mobilier medical, sau orice altceva. Dar când medicii de familie ies în stradă ca să-și apere drepturile, nimeni nu-i susține. 

Probabil nu se înțelege foarte bine rolul medicinei de familie, s-o spunem foarte clar: este ultima și cea mai importantă linie de apărare înaintea prăbușirii sistemului sanitar, care funcționează tot mai greu, atât din cauza lipsei de finanțare, a deficitului de resursă umană și a intereselor oligarhilor care îl controlează. Degeaba s-au dublat cheltuielile cu sănătatea în ultimii cinci ani și degeaba vor mai crește investițiile în sănătate dacă linia de apărare formată din medicina de familie este lăsată să moară. Degeaba vom avea miliarde de euro din PNRR sau din alte surse de finanțare pentru medicina secundară și terțiară dacă linia de apărare formată din medicina de familie este lăsată să moară. 


 „A făcut cineva un calcul?”

A făcut cineva un calcul cât câștigă pe o consultație un medic de familie, chiar și dacă decontează mai multe servicii, și cât se câștigă pe o consultație ân privat? A calculat cineva ce cheltuieli are un cabinet de medicină de familie? A fost cineva să stea cu un medic de familie o zi intreagă, să privească prin ochii acestuia pacienții care vin la consultații și problemele cu care se prezintă? A stat cineva în cabinetul unui medic de familie în timpul pandemiei? A spus cineva că peste 30% din medicii de familie sunt în pragul pensionarii și că tot sistemul sanitar este la risc pentru că nu vine nimeni din urmă să-i înlocuiască, posturile scoase la rezidențiatul de medicină de familie sunt refuzate pentru că se știe că este o specialitate extrem de solicitantă? A recunoscut cineva că într-o țară ca a noastră care nu are strategii serioase de prevenție tot medicilor de familie le revine această responsabilitate?

Așa cum în vara lui 2023 aproape nimeni din mediile de afaceri nu a susținut protestele profesorilor care au ieșit în stradă, nici anul ăsta nimeni nu susține protestul medicilor de familie. Însă, atunci când e vorba de criticat profesorii și medicii sau sistemul de învățământ și sistemul sanitar, toți își dau cu părerea.


Cunosc foarte mulți medici de familie, știu cum lucrează, înțeleg în mare parte problemele cu care se confruntă și le susțin protestul. Sper că toate asociațiile profesionale din România, fie că promovează sau vând medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, mobilier medical, aplicații informatice sau orice altceva, să fie solidari cu protestul medicilor de familie și să le sprijine revendicările, fie și numai cu un mesaj de încurajare și speranță.  

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Liderii Sanitas: Vom continua protestele până când principala revendicare, de creştere salarială cu 20%, va fi îndeplinită

Avertismentul medicilor de familie din Cluj: „Din 1 februarie, cabinetele medicale NU vor acorda consultații gratuite”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter