Sănătate

Două cazuri noi de rujeolă în doar o săptămână, la Cluj

În numai o săptămână, la nivelul județului Cluj, s-au înregistrat două cazuri noi de rujeolă.

Noi cazuri de rujeolă la Cluj  Foto: depositphotos.com Noi cazuri de rujeolă la Cluj Foto: depositphotos.com

 

Directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj (DSP) Mihai Moisescu-Goia a explicat, pentru monitorulcj.ro, că s-a ajuns la această cifră din cauza refuzului vaccinării. 


“La ora actuală, avem 194 de cazuri, de la 1 februarie până în prezent, a  crescut cu două cazuri, la Cluj. De luni a început instructajul cu medicii de familie în vederea aplicării Ordinului 4128 referitor la schema de vaccinare și recuperare restanțieri. În privința vaccinării, s-a trecut de la schema inițială de la vârsta de 1 an – doza unu și la vâsta de 5 ani – doza doi, s-a coborât vârsta de vaccinare, se începe între 9 și 11 luni, la 12 luni se face doza a doua, iar la 5 ani se face doza a treia. La grupa de vârstă 1-4 ani, 5 -14 ani, restanțierii identificați sunt recuperați, tocmai în ideea de a avea minimum două doze administrate de vaccin antirujeolic care ne garantează o eficiență de peste 95 la sută. 


E mult - două cazuri înregistrate în luna decembrie, dacă ne gândim că există un calendar de imunizări, un program national de sănătate implementat de Ministerul Sănătății, cu vaciinuiri, asistență medicală primară gratuită, adică plătită și decontată, mi se pare că sunt multe cazuri. Iar numărul 194 de cazuri ne arată importanța vaccinului. Scăzând acoperirea vaccinaă de la 92% cât am avut în urmă cu 15 ani, la prima doză, la o acoperire vaccinală de 70-75%, s-a ajuns la apariția acestor cazuri epidemice de rujeolă. Sperăm să putem crește acoperirea vaccinală, să putem informa populația, astfel încât părinții să se prezinte la medicul de familie pentru vaccinare”, a spus Mihai Moisescu-Goia.



Vă reamintim că săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a declarat epidemie la nivel național, având în vedere că se înregistraseră aproape 2.000 de cazuri de rujeolă. Reprezentanții din Sănătate au demarat și o campanie de vaccinare a copiilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

abonare newsletter